Kompjuterizacija

Kraj mukama oko naplate parkinga

AutoMoto / Testovi | 02. 03. 2015. u 13:25 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Firme zadužene za kontrolu parkiranja i kažnjavanje onih koji su nisu platili parking nigdje u svijetu nisu popularne. Vozači koji smatraju da su oštećeni često ulaze u prepirke sa službencima parking servisa, a rasprava nije uvijek isključivo verbalne prirode.

Međutim, u nekim zemljama ljudski činitelj polako nestaje iz lanca "kontrola parkiranja - kažnjavanje", pa će rasprava sa zaposlenima iz službe parking servisa u budućnosti vjerojatno biti nemoguća. Jedan od primjera uvođenja procesa automatizacije u prometne djelatnosti može se vidjeti u nizozemskom gradu Delftu.

Ulicama ovog mjesta sa oko 100 tisuća stanovnika, odnedavno krstari plavi Golf Sportsvan opremljen neobičnim uređajem na krovu. Automobil u prolazu skenira registarske tablice parkiranih vozila i automatski detektira ona čiji vlasnici nisu platili parking, ili nemaju dozvolu da na tom parking mjestu ostave svoj automobil, prenosi B92.

Sve se uredno bilježi u kompjuter, a kazna nepogrešivo stiže na kućnu adresu. Za sada autom upravlja čovjek, ali sudeći na osnovu ubrzanog razvoja tehnologije samoupravljajućih automobila u svijetu, vjerujemo da nije daleko trenutak kada će ovakva i slična vozila biti potpuno robotizirana.

Kopirati
Drag cursor here to close