Rizici

FBI: Samoupravljajući automobili su tempirane bombe

AutoMoto / Flash | 21. 07. 2014. u 09:26 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samoupravljajući automobili su sadašnjica, a ne neka daleka budućnost. Kompanija Google već godinama testira ovu vrstu automobila, dok su najave o proizvodnji automobila bez vozača stigle iz Nissana i Mercedesa.

I dok se često priča o prednostima ovih automobila, postavlja se pitanje koje probleme bi nam samoupravljajući automobili mogli donijeti. Za čitavu stvar zainteresirao se američki FBI, koji je iznio nekoliko potencijalnih opasnosti s kojima bi se ljudi mogli suočiti ukoliko se zamisao o omasovljenju samopravljajućih automobila ostvari.

Najviše problema dolazi od potencijalnih zloupotreba, prvenstveno od kriminalaca. Jedan od najvećih strahova je da bi ovakvi autmobili mogli poslužiti kriminalcima kako bi pobjegli od policije, odnosno da bi mogli koristiti vatreno oružje toijekom bijega, jer će im ruke biti slobodne.

Takođe, FBI je izrazio zabrinutost i da bi autonomni automobili mogli biti meta hakera, odnosno da bi treće osobe mogla preuzeti kontrolu nad njima i iskoristiti ih kao automobil bombe.

Bilo kako bilo, samoupravljajući automobili su još uvek u fazi testiranja i morat će proći još dosta godina da bi se našli u prometu. Do tada, na onima koji rade na njihovom razvoju je da preduprede potencijalne zloupotrebe kako bi postali sigurni za sve sudionike, navode u priopćenju a prenosi Blic.

Kopirati
Drag cursor here to close