Poziv na buđenje

EU daleko od svog cilja: Broj pogibija u prometnim nesrećama smanjen samo za jedan posto

AutoMoto / Flash | 25. 03. 2015. u 13:47 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija daleko je od ostvarenja svog cilja da prepolovi broj pogibija u prometnim nesrećama između 2010. i 2020. godine, sudeći po statistici objavljenoj u izvještaju Europske komisije.

Kako bi se dostigao cilj do 2020. godine, potrebno je godišnje smanjenje od osam posto tijekom narednih pet godina, ali brojke pokazuju smanjenje iz godine u godinu od samo jedan posto za 2014. U 2013., smanjenje je iznosilo osam posto, prenosi portal European Voice.

''Brojke objavljene danas trebale bi biti poziv na buđenje'', izjavila je Violeta Bulc, europska komesarka za promet.

Statistike pokazuju da broj pogibija u prometnim nesrećama još varira širom EU, i da postoji oštar jaz između istoka i zapada bloka. Latvija ima najviši broj takvih pogibija u 2014., sa 106 žrtava na milijun stanovnika. To je jedina zemlja s više od 100 žrtava na milijun stanovnika i to predstavlja povećanje od 18 posto u odnosu na prošlu godinu.

Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju najmanji broj žrtava, s po 29 pogibija na milijun stanovnika. Malta ima samo 26 takvih pogibija ali nema autoputova.

Među zemljama centralne i istočne Europe, Slovenija ima najmanju stopu žrtava s 52 pogibije na milijun stanovnika, dok za njom slijedi Slovačka s 54 pogibije. Nasuprot njima, Belgija i Luksemburg imaju najviše stope žrtava u zapadnoj Europi, sa 64 i 65 pogibija na milijun stanovnika.

Iako su to geografski modeli, Bulc je izjavila kako Komisija nije ustanovila nikakvu direktnu vezu između ekonomskog stanja zemlje i prometnih nesreća. Brojni faktori mogli bi doprinositi stopi žrtava, kazala je, kao što su nedostatak ograničenja brzine na cestama. Komisija će objaviti izvještaj s iscrpnom analizom situacije u svakoj zemlji u svibnju.

U izvještaju koji će biti objavljen svibnju, Komisija će također odrediti plan za predstojećih pet godina. Također će istupiti sa setom razmatranja pravila obuke i kvalifikacija za profesionalne vozače u narednoj godini, prenosi European Voice.

Kopirati
Drag cursor here to close