Pozitivni efekti

Dijeljenje automobila u svijetu sve popularnije

AutoMoto / Flash | 10. 05. 2016. u 12:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema zajedničkoj studiji Grada Beča i aktivnim tvrtkama iz oblasti "car sharing", danas više od 100.000 Bečana koristi ponudu dijeljenja prijevoza, što je deset puta više nego 2010. godine.

Studija je potvrdila pozitivne efekte organiziranog dijeljenja automobila, jer jedno carsharing-vozilo zamjenjuje i do pet privatnih vozila. U Beču je danas 1.300 automobila uključeno u ovu ponudu, navodi EUROCOMM-PR Sarajevo.

Dijeljenje automobila smanjuje i broj pređenih kilometara za 44 milijuna kilometara godišnje i redukciju ispuštanja ugljen-dioksida za 7.000 tona godišnje. Tu je i pozitivan učinak i za parking prostor.

Iz gradske uprave poručuju da ovaj vid organiziranog privatnog prijevoza ne predstavlja konkurenciju javnom prijevozu, već njegovu dopunu koju treba proširivati.

Neki od ponuđača ove usluge su Zipcar, car2go i DriveNow koji sebe vide kao alternativno rješenje mobilnosti s ciljem omogućavanja jednostavnog, odgovornog i mobilnog urbanog života.

Carsharing smatraju neizostavnim dijelom gradske strategije mobilnosti. Ove tvrtke rade i na proširenju svog voznog parka, fleksibilnosti, a DriveNow u ponudi ima i vozila na električni pogon.

Kopirati
Drag cursor here to close