Google

480.000 kilometara u samovozećim automobilima

AutoMoto / Flash | 09. 08. 2012. u 07:12 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Google je na svojem službenom blogu objavio nove informacije o svojem projektu razvoja automobila koji će se moći potpuno samostalno kretati cestom.

Googleovi samovozeći automobili, kojih je trenutno oko 12 na cestama u bilo koje vrijeme, prošli su ukupno više od 300.000 milija (oko 480.000 kilometara). Prolazili su kroz različite uvjete na cestama i do sada nije bilo niti jedne prometne nesreće dok je automobil bio pod kontrolom računala.

Iako su u Googleu zadovoljni dosadašnjim napretkom, ističu i kako je ostalo još puno posla. Kao velike izazove navode vožnju po cestama pokrivenim snijegom, interpretaciju privremenih znakova vezanih uz radove na cestama, te mogućnost snalaženja u drugim zahtjevnijim situacijama s kojima se susreću vozači na cesti.

Također se navodi kako će kao sljedeći korak članovi tima za samovozeće automobile početi po jedan, umjesto u parovima, koristiti automobile, za zadaće poput odlaska na posao.

Naime, oni preuzimaju kontrolu nad automobilom ukoliko smatraju da je to potrebno. U Googleu ističu kako je vožnja sa samo jednim članom tima veliki napredak obzirom da se time pokazuje kako su samovozeći automobili još jedan korak bliže svakodnevnoj primjeni.

Za sada još nema nikakvih informacija kada bi Googleovi samovozeći automobili mogli biti spremni za komercijalnu primjenu, te da li tvrtka namjerava licencirati svoju tehnologiju.

Kopirati
Drag cursor here to close