Bijeg-skrivanje-borba

Hercegovci učili kako se obraniti od terorista

Vijesti / Flash | 26. 06. 2016. u 11:59 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji kluba Krav Maga Hercegovina u srednjoj školi u Čitluku je u subotu organiziran Active shooter seminar, na kojem su polaznici iz cijele Hercegovine imali priliku naučiti kako se spasiti, točnije pobjeći, sakriti i obraniti od napada terorista.

Svijet i Europa posljednje godine i mjesece žive u konstantnom strahu od terorističkih napada koji se sve češće događaju u europskim prijestolnicama i u kojima ginu deseci nevinih civila, a informacije koje vam donosimo sa seminara, sigurno će biti od koristi.

Najčešće mete terorista

''U razdoblju od 1994. do 2000. godine sve terorističke akcije izvodile su organizirane grupe dok je, primjerice, analizom napada od 2008. do 2013. godine utvrđeno da su 40 posto terorističkih akcija izveli pojedinci. Sigurnosne službe u čak 70 posto slučajeva nisu otkrile napadača pojedinca, dok su u 80 do 85 posto slučajeva otkrivene terorističke grupe'', rekao je između ostalog vodeći čovjek Krav Mage Hrvatska i jedan od vodećih stručnjaka za sigurnost i terorizam u Hrvatskoj, Marijan Škiljić, navodeći kako su najčešće mete u Europi vojne baze, vojno osoblje, infrastruktura, te zrakoplovi i brodovi u padu.


Foto: Bljesak.info

''Nas brine što su u porastu napadi na javne osobe koje su na neki način uvrijedile islam, te na javna mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi'', govori Škiljić.

Ono što je važno za obične građane je prepoznavanje bombaša samoubojica, te kako se ponašati u situacijama kad se zateknete u prostoru koji je "pod napadom".

Škiljić je, objašnjavajući kako prepoznati bombaša samoubojicu, naveo osnovne karakteristike koje povezuju gotovo sve bombaše koji su do sada izveli ili pokušali izvesti napad.

Kako prepoznati bombaša samoubojicu

''Teroristi koriste biljne mirise koji nisu na bazi alkohola. Imaju svjetliji ten donjeg dijela lica, pogotovo u europskim zemljama, jer briju bradu neposredno prije napada, čekaju dan ili dva prije izvršenja te briju bradu da bi se uklopili. Često izgledaju kao da pričaju sami sa sobom, i postoje dva razloga zašto se to radi, jedan je da izgovaraju obrednu molitvu, koja im je unutarnja motivacija, a drugi razlog, ako imaju slušalicu postoji mogućnost da primaju zadnje upute.

Ruke su im gotovo uvijek u džepovima, no u napadu u Belgiji su drukčije postupili. Imali su detonator rukavice, te su obojica imali po jednu rukavicu što nije uobičajeno'', pojašnjava Škiljić, navodeći da bombaši samoubojice često nose veću odnosno širu odjeću, kojom nastoje prikriti naprave.


Foto: Bljesak.info

''Danas se često koristi druga vrsta eksploziva koja je tanja i uža uz tijelo, nešto kao 'slim fit' prsluk, tako da nemaju potrebu nositi širu odjeću, ali to stvara novi signal, dakle imaju robotski hod, pa nisu tako mobilni'', kaže Škiljić dodajući da bombaši samoubojice inače imaju pretjeran fokus i ne obaziru se na zvukove koji dolaze sa strana, izbjegavaju kontakt očima, izbjegavaju službene osobe, prekomjerno se znoje neki zbog nervoze i straha, a neki zbog narkotika.

Princip po kojem se radilo na prvom u BiH Active shooter seminaru je bijeg - skrivanje – borba.

Tri su pravila u ovakvim situacijama. Prvo, bježi ako možeš. Drugo, ako ne možeš bježati, sakrij se i zabarikadiraj. I treće, ako do toga dođe, do situacije "biti ili ne biti", onda napadni napadača, brzo i agresivno. I nadaj se da nećeš završiti s metkom u glavi.

Što se bijega tiče, objašnjava Škiljić, osobe se prvo moraju uvjeriti da je bijeg sigurna opcija.

Siguran bijeg

Važno je, kaže, procijeniti i kretanje napadača, kako ne bi opet 'nabasali' na napadače prilikom evakuacije.

''Prilikom evakuacije važno je ostaviti sve stvari koje imate i ne nositi ih na sebi ili sa sobom. Jer kada policija uđe, sve je možda u potpunom mraku i kaosu i vide tebe nosiš ruksak, vrlo teško ćeš ih uvjeriti da si bezopasan. Važno je držati ruke vidljivima, te tijekom bijega povest druge osobe sa sobom ukoliko žele ići, to su neke ključne stvari na koje treba obratiti pozornost. Treba izbjegavati liftove i pokretne stepenice'', kaže ovaj stručnjak za sigurnost, navodeći da treba voditi brigu da vas u bijegu netko od policije može udariti i baciti na pod, što je sve sasvim normalno te da u takvim situacijama ne treba pružati otpor.


Foto: Bljesak.info

Ako bijeg nije opcija, nastavlja Škiljić, ide sakrivanje.

Kako se sakriti

''Treba naći pogodnu prostoriju gdje se može privremeno sakriti, zaključati vrata, a namještaj koristiti kao štit ako je moguće, zatvoriti prozore, navući zavjese ako ih ima, ugasiti rasvjetu, stišat ili isključiti elektronske naprave, stišat osobe koje se nalaze u prostoriji, pronaći predmete koji mogu poslužiti kao oružje, kao što su vatrogasni aparati i sl. Važno je osigurati se, ali blizu vrata'', pojašnjava, nastavljajući da treba imati na umu da napadači ne očekuju nikakav otpor, tako da ako ne mogu otvoriti vrata prostorije, oni se sigurno neće boriti s vratima jer tako gube vrijeme i nastavljaju dalje, što vama znači spas.


Foto: Bljesak.info

U konačnici, ako nema nikakvog drugog izlaza, i samo ako vam je život u neposrednoj opasnosti slijedi borba.

Borba

''Idealno bi bilo da neutralizaciju urade osobe osposobljene za to. U borbi s napadačem važno je pokušati prići napadaču iz mrtvog kuta, neutralizaciju odraditi brzo, maksimalno agresivno i uz elemente iznenađenja, ako ih dvoje troje može uraditi to je idealno, jer ponavljamo, napadači ne očekuju otpor, vjeruju u svoju misiju i to vam daje šansu da ih neutralizirate. Nakon borbe uvjerite se da nema više napadača u blizini i ukoliko ste oduzeli oružje od napadača, morate paziti da vas službene osobe ne smatraju prijetnjom, dakle morate se riješiti oružja i ostaviti ga ako nema više napadača, ili ga sakriti, do dolaska interventnih službi. Jer ako vide interventne službe vide s kalašnjikovom, njima to nije zabavno i teško ćete im objasniti da ste ga maloprije uzeli od napadača, pa postoji velika šansa da će pucati, na bilo koga tko ima oružje'', kaže Škiljić dodajući kako je vrlo važno da osobe nakon ovakvih situacija obave samopregled i pregled osoba kako bi se uvjerile da nitko nije nastradao.


Foto: Bljesak.info

Teorijski dio o tjelesnim ozljedama i pružanju prve pomoći prekinut je ''eksplozijom'', gdje su se svi polaznici seminara morali brzo reagirati spašavajući živote u simuliranom napadu, s kojim je počeo praktični dio seminara.

U praktičnom dijelu seminara polaznici su učili kako se obraniti i napasti napadača koji posjeduje oružje, nakon čega su u simulacijama terorističkih napada, polaznici uvježbavali kako da 'izvuku živu glavu'.

Kopirati
Drag cursor here to close