ZzzzZZ

Treći ciklus radionica na temu 'Medicina spavanja'

Prva radionica iz trećeg ciklusa namijenjena je stručnjacima, a održat će se u Centru za medicinu spavanja Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar (Kralja Tvrtka bb), s početkom u 13 sati.
Sci-Tech / Znanost | 11. 01. 2019. u 15:49 Fena
Kopirati

Treći ciklus radionica na temu "Medicina spavanja" održat će se u utorak, 15. siječnja, u Mostaru.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva radionica iz trećeg ciklusa namijenjena je stručnjacima, a održat će se u Centru za medicinu spavanja Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar (Kralja Tvrtka bb), s početkom u 13 sati.

Na toj radionici bit će predstavljene teme: trokut opasnosti; šećerna bolest, arterijska hipertenzija i opstrukcijska apneja tijekom spavanja; biološki ritmovi, spavanje i poremećaji raspoloženja: fenomenološko preklapanje s terapijskom konotacijom; somnološka anamneza; uloga otorinolaringologa u prepoznavanju i liječenju poremećaja disanja tijekom spavanja; pospanost; suradnja Medicinskog fakulteta u Mostaru i Kliničke bolnice Mostar u razvoju medicine spavanja u BiH.

Druga radionica namijenjena je široj javnosti, a bit će održana istoga dana u Hotelu Mepas u Mostaru, s početkom u 18 sati.

Na toj radionici govorit će se o opstrukcijskoj apneji tijekom spavanja, zašto pojedinci loše spavaju, parasomniji, kada hrkanje treba liječiti i pospanost, najavili su s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Spomenute radionice organiziraju se u okviru provedbe projekta prekogranične suradnje "Sleep Medicine", kojeg provode Medicinski fakultet u Splitu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišna klinička bolnica Mostar.

Projekt je vrijedan oko milijun maraka, a sufinancira se bespovratnim sredstvima Europske unije u iznosu od 85 posto i provodi se u razdoblju od 1. 6. 2017. do 30. 11. 2019.

Ciljevi projekta su analiza postojećeg stanja usluga medicine spavanja u južnoj Hrvatskoj i zapadnoj BiH, definiranje mjera za unaprjeđenje trenutnog stanja na području medicine spavanja u skladu s europskim smjernicama, zajednički razvoj krovnoga Centra za medicinu spavanja u Splitu i novoga Centra za medicinu spavanja u Mostaru u skladu s europskim standardima, izrada trening programa iz medicine spavanja u skladu s europskim smjernicama te izrada zajedničke baze podataka iz medicine spavanja koja će pridonijeti budućim znanstvenoistraživačkim projektima, ali primarno osiguranju bolje zdravstvene skrbi za brojne pacijente s poremećajima spavanja u BiH i južnoj RH.

Kopirati