Problem odlazaka

Škole izgubile od 30 do 50% učenika, prosvjetari dobivaju ugovore na određeno

Umjesto na ovim područjima, učenici se upisuju u škole u Njemačkoj, Irskoj, Americi, Kanadi...
Sci-Tech / Znanost | 20. 07. 2018. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve je više škola u BiH koje svojim prosvjetnim djelatnicima daju ugovor na određeno vrijeme. Razlog je sve manji broj učenika. BiH je u 15 godina izgubila više od 120 tisuća učenika.

Umjesto na ovim područjima, učenici se upisuju u škole u Njemačkoj, Irskoj, Americi, Kanadi...

Osobit je to trend posljednjih pet godina kada je krenuo ozbiljniji val odlazaka. Ravnatelji s kojima smo razgovarali nerado govore o temi otkaza ili neproduljenja ugovora, ali priznaju kako je to realnost ako se ovaj trend nastavi. 

''Cjelokupno društvo krivo je za ovo što se događa, krenuvši od politike, zatim do svih ostalih. Nitko od nas nije amnestiran od krivnje i odgovornosti i ako se ne bude provodila kvalitetna pronatalitetna politika, doći ćemo do situacije da će biti dovoljno tek nekoliko prosvjetnih djelatnika. Neka su područja u godinu dana izgubila od 30 do 50 posto učenika. Škole se zatvaraju. Najgora je stvar kada iz škole ispisujemo više djece iz jedne obitelji, kada svi odlaze u Njemačku, a dijete sa suzom u oku napušta svoje vršnjake i svoju grudu. Nešto se mora promijeniti, od mentaliteta da je negdje drugdje med i mlijeko, jer i oni koji su otišli, pa dođu na odmor, više ne govore da je tako idealno. Zato moramo njih slušati prije nego se zaletimo. A mora se promijeniti i stav politike, koja gospodarstvo gasi raznim nametima, i gospodarstva da se ljude može držati na nekoj minimalnoj plaći u vremenu dok je potrošačka košarica blizu dvije tisuće KM'', rezolutna je ravnateljica jedne škole u BiH.

Nedavno je demograf Aleksandar Mijić govorio da je sadašnje stanje odraz niskog nataliteta i sve učestalijih migracija.

''Intenzivne migracije mlađih parova s djecom itekako utječu na broj učenika prvašića. Stanje je jako zabrinjavajuće kada je u pitanju opstanak, ne samo ove nego i okolnih država, Srbije i Hrvatske, koje se suočavaju sa sličnim problemom'', rekao je Mijić i dodao da država mora provoditi demografsku strategiju poput razvoja ekonomije, poreznih olakšica, financiranja izvantjelesne oplodnje...

U vremenu kada su razvijene zemlje formirale ili razgovaraju o unapređenju škole 21. stoljeća, u BiH se mnogi “stručnjaci” i dalje bave temama koje su među razlozima zbog kojih se odlazi iz ove zemlje.

''Samo neuki ljudi puni ogorčenosti i frustracija mogu kao glavne teme nametati npr. dvije škole pod istim krovom i onda napadati Hrvate jer djeca uče po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, umjesto da ih puste da uče jer ako im se bude nešto nametalo, doći će samo do daljnjih podjela i naposljetku odlazaka iz zemlje kakvih smo do sada svjedoci. Upravo oni koji to forsiraju i traže nametanje programa koji djeca npr. ne žele, traže iseljavanje da bi ovu zemlju ostavili nekom drugom, a pritom dobro zaradili'', ističe ravnateljica za Večernji list.

Bez djece, bez jasnih i konkretnih mjera i angažiranja svih aktera društva ovu zemlju očekuju daljnji problemi. 

Kopirati
Drag cursor here to close