SKB Mostar

Održan simpozij o HLA tipizaciji u transplantacijskoj i kliničkoj praksi

Uz mostarske, predavači na simpoziju bili su doktori iz KBC Zagreb, te Sveučilišta 'J.J. Strossmayera' u Osijeku, a simpozij su pratili i predstavnici svih transfuzijskih centara iz BiH
Sci-Tech / Znanost | 20. 04. 2018. u 16:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstveni simpozij o HLA tipizaciji u transplantacijskoj i kliničkoj praksi održan je danas na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, u organizaciji Transfuzijskog centra SKB Mostar i u suradnji s Medicinskim fakultetom i Liječničkom komorom HNŽ-a. 

" Ovo je prvi simpozij ove vrste, organiziran u Mostaru. Sve ovo radimo jer nam se otvorio put da naša bolnica može raditi i eksplantaciju i transplantaciju. Najprije se mora uraditi HLA tipiranje odnosno ljudi se moraju tipirati da bi se vidjela podudarnost s bolesnikom koji bi trebao biti mogući primatelj organa. Počeli smo pratiti europsku i svjetsku znanost u smislu eksplantacije i transplantacije", istaknula je prim. mr. sc. Jadranka  Knežević, pročelnica Transfuzijskog centra SKB Mostar. 

Foto: Fena / Simpozij o HLA tipizaciji u transplantacijskoj i kliničkoj praksi

Uz mostarske, predavači na simpoziju bili su doktori iz KBC Zagreb, te Sveučilišta 'J.J. Strossmayera' u Osijeku, a simpozij su pratili i predstavnici svih transfuzijskih centara iz BiH, priopćeno je iz SKB-a Mostar. 

Doc. dr. sc. Branka Golubić Ćepulić, predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju KBC Zagreb istaknula je kako suradnja s SKB Mostar traje dugi niz godina, te da institucija koju ona vodi i SKB Mostar imaju slične modele rada kada se govori o matičnim stanicama i HLA tipizaciji. 

Foto: Fena / Simpozij o HLA tipizaciji u transplantacijskoj i kliničkoj praksi

"Došli smo predstaviti rad našega odjela za tipizaciju tkiva na KBC Zagreb koji je inače referentni centar za tipizaciju tkiva. Europski smo akreditirani laboratorij, godišnje radimo oko 5000 pretraga u dijagnostici bolesti, oko 1500 pretraga u transplantaciji organa i oko 800 pretraga u transplantaciji krvotvornih matičnih stanica. Naš laboratorij radi za bolesnike iz Hrvatske, ali i okruženja. Pacijenti koji se, što se tiče transplantacije, na adekvatan način ne mogu liječiti u svojoj zemlji dolaze u naš laboratorij na obradu i pripremu za transplantaciju", rekla je doc. dr. sc. Renata Žunec, voditeljica Zavoda za tipizaciju tkiva KBC Zagreb.  

 Simpozij je otvorio gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić koji je istaknuo važnost ovakvih skupova iz područja medicinskih djelatnosti. 

"Prije 20 godina ovo je bila mala bolnica s oskudnom opremom. Danas s ponosom ističemo kakvu bolnicu imamo", naglasio je gradonačelnik. 

Kopirati
Drag cursor here to close