ZZO HNŽ

Uručene prve elektroničke zdravstvene iskaznice u Mostaru

Prve iskaznice uručene su ravnatelju Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a Radi Bošnjaku, predsjedniku Upravnog vijeća Ismetu Hajdaru i pomoćniku ravnatelja Zoranu Kazaziću.
Lifestyle / Zdravlje | 15. 04. 2019. u 12:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preuzimanje prvih elektroničkih zdravstvenih iskaznica na području Hercegovačko-neretvanske županije započelo je u ponedjeljak u Mostaru, a nove iskaznice, pored općih podataka osiguranika, sadrže i elektronske podatke o uplaćenoj premiji osiguranja (markici) i statusu zdravstvenog osiguranja.  

Prve iskaznice uručene su ravnatelju Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a Radi Bošnjaku, predsjedniku Upravnog vijeća Ismetu Hajdaru i pomoćniku ravnatelja Zoranu Kazaziću. 

Po riječima direktora Zavoda Rade Bošnjaka, zdravstveni osiguranici će ubuduće imati puno jednostavniji i brži pristup zdravstvenoj zaštiti i više neće morati odlaziti u područne urede da bi ovjerili svoju zdravstvenu iskaznicu, što će, kako je kazao, osiguranicima u velikoj mjeri olakšati pristup zdravstvenoj zaštiti. 

''Kad naš osiguranik dođe na šalter u ambulantu ili bilo gdje drugdje da bi dobio uslugu zdravstvene zaštite, taj put će biti znatno skraćen i pojednostavljen jer putem elektroničke zdravstvene iskaznice liječnik, odnosno medicinsko osoblje ulazi u njegov elektronski zdravstveni karton. Automatski, stvari se vrlo brzo povezuju i smanjuje se čekanje'', ustvrdio je Bošnjak. 

Video: 

Ubuduće će, kako je dodao, biti i elektronska premija za one osiguranike koji imaju elektroničku zdravstvenu iskaznicu, a to znači da neće morati odlaziti na šaltere radi uplate, a još manje radi evidentiranja same premije osiguranja, odnosno markice. 

Bošnjak je naglasio kako je iskaznica i u tehnološkom i svakom drugom pogledu usklađena sa standardima Europske unije te da je na osiguranicima da izaberu što žele. 

''Po pravilniku koji je izdalo Federalno ministarstvo zdravstva, osiguranik može imati i papirnatu i elektroničku zdravstvenu iskaznicu. Na našim osiguranicima je izabrati što žele od toga'', poručio je direktor Zavoda.

Foto: Bljesak.info / Detalj sa preuzimanja e-iskaznice



Sve dok u nekom dijelu Federacije BiH, smatra Bošnjak, postoji neispunjenost uvjeta za samu elektroničku iskaznicu postojat će pravo i na papirnatu. 

''Pretpostavljam da će taj pravilnik trajati do onoga trenutka dok sve županije, odnosno njihovi sustavi tehnološki i procesno ne budu spremni primijeniti isključivo elektroničku iskaznicu'',  kazao je Bošnjak. 

Inače, na području Hercegovačko-neretvanske županije do sada je preko 6000 osiguranika podnijelo zahtjev za izdavanje elektroničke zdravstvene iskaznice. 

Kopirati
Drag cursor here to close