Medicinski fakultet

U Mostaru sve veći broj osoba s poremećajem spavanja

Predavači su kazali kako je smisao čitavog ovog projekta podići razinu svjesnosti o problemima poremećaja spavanja te o poremećajima disanja tijekom spavanja.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 04. 2018. u 20:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Medicina spavanja'' naziv je drugog ciklusa radionica koje su održane u petak, u organizaciji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, a na kojem je bilo riječi o poremećajima spavanja koji su, po mišljenju stručnjaka, u posljednje vrijeme izrazito učestali.

Jedna od radionica bila je namijenjena stručnjacima medicine spavanja, dok je druga organizirana za širu javnost i na njoj se, između ostalog, govorilo o pristupu bolesniku s nesanicom, o poremećaju disanja u spavanju, o kirurškom liječenju apneje tijekom spavanja, o apneji tijekom spavanja i pospanosti za upravljačem i drugo.

Danas, u modernoj medicini liječiti šećernu bolest ili hipertenziju (povišen arterijski krvni tlak), a ne znati kako osoba spava, odnosno kako diše dok spava, nije dobar pristup i to je ono što provedbom projekta 'Sleep medicine' želimo promijeniti'', istaknuto je na radionici.

Predavači su kazali kako je smisao čitavog ovog projekta podići razinu svjesnosti o problemima poremećaja spavanja te o poremećajima disanja tijekom spavanja, a to su poremećaji koje danas najčešće zovemo apneja tijekom spavanja ili prestanak disanja u snu.

To je poremećaj koji je toliko nazočan, toliko neprepoznat i toliko neliječen da je to jednostavno neodrživo stanje u odnosu na svjetske informacije koje su nam svima dostupne'', naglasili su stručnjaci.

''Ovi poremećaji vrlo često dovode do hipertenzije koju mi doktori pametno zovemo esencijalna (to je drugim riječima da ne znamo uzrok), a veliki broj pacijenata koji imaju prekide disanja tijekom spavanja, koji imaju još uvijek normalnu razinu glukoze u krvi, imaju stanje koje nazivamo preddijabetes. To znači da će sigurno ako ostanu neprepoznati, neliječeni i nezbrinuti za koju godinu ili ranije završiti sa šećernom bolešću'', naglasio je dekan Medicinskog fakulteta u Splitu i predstojnik Zavoda za neuroznanost prof. dr. Zoran Đogaš.

Po riječima prodekanice za znanost na Medicinskom fakultetu u Mostaru Katarine Vukojević, kroz Centar za medicinu spavanja u Mostaru u zadnje dvije godine prošlo je preko 2.000 pacijenata koji su imali različitu simptomatologiju u čijoj podlozi je opstruktivna apneja tijekom spavanja.

U našem centru, kaže Vukojević, pacijenti dobijaju sve dijagnostične testove koji procjenjuju te stadije poremećaja na osnovu kojih se dalje određuje terapija.

''Kroz ove radionice za stručnjake, ali i za opću populaciju nastojimo ih educirati koji su to poremećaji spavanja, kakva je povezanost s najčešćim bolestima koje opterećuju naše društvo, a to su dijabetes i povećan krvni tlak, i kako mi kao Centar za medicinu spavanja u Mostaru možemo odgovoriti na te probleme, kako ih riješiti i dati adekvatnu liječničku zaštitu našim pacijentima'', kazala je Vukojević.

Drugi ciklus radionica održava se u okviru projekta ''Sleep Medicine''. Radi se o projektu prekogranične suradnje u pružanju dijagnostičkih i terapijskih usluga medicine spavanja u području južne Hrvatske i zapadne Hercegovine, a provode ga partneri Medicinski fakultet u Splitu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišna klinička bolnica Mostar.

Projekt je vrijedan oko milijun konvertibilnih maraka, a sufinanciran je bespovratnim sredstvima Europske unije u iznosu od 85 posto i provodi se u razdoblju od 1. lipnja 2017. do 30. studenog 2019. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close