Očekuju potpisivanje ugovora

Zdravstveni radnici: Stižu šatori pred Vladu HNŽ-a!

Sindikati pozivaju Nevenka Hercega i Gorana Opsenicu da u šatoru ispred Vlade HNŽ-a poptišu kolektivni ugovor.
Lifestyle / Zdravlje | 13. 01. 2021. u 12:30 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi masovni prosvjed zdravstvenih radnika održat će se u petak 15. siječnja 2021. u 5 do 12, ispred zgrade Vlade HNŽ.

''Tu ćemo pozvati redornog ministra Gorana Opsenicu i premijera Nevenka Hercega da ispred zgrade Vlade HNŽ u šatoru potpišemo Kolektivni ugovor. Molimo članove sindikata da pozovu i svoje članove obitelji da zajedno iskažemo svoje ogorčenje i prosvjed protiv resornog ministra zdravstva i premijera Vlade HNŽ'', rečeno je za Bljesak.info iz sindikata zdravstvenih radnika.

Prijedlog protokola

Podsjetimo, jučer je Dalibor Vuković predsjednik Nezavisnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ za Bljesak.info rekao kako je premijer Vlade HNŽ Nevenko Herceg ispred Vlade HNŽ zatražio od odvjetničkog tima sindikata zdravstvenih djelatnika da dostave prijedlog protokola o načinu pregovaranja novog Kolektivnog ugovora o načinu pregovaranja novog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na teritoriju HNŽ kako bi ga vlada usvojila i kako bi se krenulo u pregovore.

Sindikat je poslao prijedlog protokola i u ovom trenutku na potezu su premijer Nevenko Herceg i ministar Goran Opsenicaa sindikati čekaju pozet vlasti da se potpiše kolektivni ugovor i zaustavi generalni štrajk u zdravstvu,

Valja podsjetiti da je početkom siječnja održana još jedna prosvjedna šetnja zdravstvenih radnika iz Hercegovačko-neretvanske županije. Na prosvjedu su sudjelovali svi članovi sindikata, od Konjica do Čapljine.

Inače, Vlada HNŽ je dan prije održavanja velike prosvjedne šetnje pozvala Neovisni sindikat zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar da zajednički otpočnu postupak pregovaranja. Iz Vlade HNŽ kazali su kako je Pregovarački tim u ime Vlade, resornog Ministarstva, osnivača zdravstvenih ustanova, općina, gradova, županija i FBiH, ''bio spreman supotpisati Protokol i otpočeti postupak pregovaranja u vjeri kako korektan dijalog i iskreno socijalno partnerstvo nemaju alternativu''.

Zabrane štrajka

Komentirajući taj poziv Vuković je ranije napomenuo kako do održavanja šetnje nisu dobili poziv na bilo kakvu sjednicu gdje se imenom i prezimenom pozvao član sindikata, zakazalo točno vrijeme i stavio dnevni red da se pregovara o kolektivnim ugovorima.

Treba istaknuti i da u ovom štrajku ne sudjeluje jedino Dom zdravlja Mostar.

''Samo DZ Mostar ne sudjeluje jer direktor Mario Kordić na zahtjev naše organizacije sindikata koja djeluje u DZ Mostar nije dostavio prijedlog sporazuma o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka. Nismo mogli naše članove pozvati da sukladno zakonu stupe u generalni štrajk, jer je direktor sve učinio kako bi onemogućio da sindikat da stupi u generalni štrajk, iz najvjerojatnije političkih ciljeva'', kazao je Vuković ranije za naš portal.

Da ponovimo priču, Općinski sud u Mostaru u prosincu je ukinuo privremenu mjeru zabrane provođenja i organiziranja Štrajka sindikata SKB-Mostar i Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih djelatnika HNŽ.

Privremena mjera zabrane štrajka donesena je nakon što je Vlada HNŽ-a, odnosno ministar zdravstva Goran Opsenica podnio je sudu akt u kome traži da se podnese privremena mjera jer, kako nam je ranije rečeno iz sindikata, po mišljenju Vlade sindikat je organizirao štrajk protuzakonito Dok se štrajk i dalje provodi, zdravstveni radnici su prosvjed koji su najavljivali za ovaj tjedan, odgodili iza Nove godine, zbog najavljenih vremenskih neprilika.

Presuda

U međuvremenu zbog nesolidarnosti dijela liječnika, dolazi do kolapsa u zdravstvu. Pojedini liječnici su pisali uputnice pacijentima za specijalističke preglede koji nisu hitni, te bi pacijenti dolazeći na preglede bili vraćeni što je izazvalo veliku frustraciju i ljutnju pacijenata. Valja podsjetiti da je u međuvremenu i Županijski sud u Mostaru donio rješenje i usvojio zahtjev Nezavisnog sindikata uposlenika Doma zdravlja Mostar i odložio izvršenje Rješenja Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ-a.

Vuković je ranije komentirajući odluku rekao kako ova presuda došla u pravim trenutku.

''Svi pokušaji Kordića da uguši sindikat; pozivanje ljudi da istupe iz sindikata, traženje veza da se taj sindikat u Ministarstvu uprave izgazi, sve su učinili… Međutim pravni tim sindikata je reagirao prema Kantonalnom sudu Mostar, rekavši da su nezakonite radnje i odnijeli su privremenu mjeru obustave izvršenja takvog rješenja da se gasi sindikat koji radi u punom kapacitetu'', kazao je Vuković.

Inače, članice sindikata Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Opća bolnica Konjic, Dom zdravlja Konjic, Dom zdravlja Jablanica, Dom zdravlja Rama, Dom zdravlja Stari grad Mostar, Kantonalna bolnica dr Safet Mujić Mostar, Dom zdravlja Čapljina.

Kopirati
Drag cursor here to close