Nitko?

Provjerite tko poštuje Zakon o pravima, obvezama i odgovornostima pacijenata

Zdravstvena vijeća predstavljaju jedini mehanizam civilne kontrole nad sektorom zdravstva, a odgovorni za njihovu uspostavu su izravno općinski načelnici, odnosno, ministri zdravstva. Osnivanje istih je propisano Zakonom o pravima, obvezama i odgovo
Lifestyle / Zdravlje | 07. 12. 2017. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija / Nepoštivanje ovog zakona, dovodi do napetosti između pacijenata i liječnika

Zdravstvena vijeća predstavljaju jedini mehanizam civilne kontrole nad sektorom zdravstva, a odgovorni za njihovu uspostavu su izravno općinski načelnici, odnosno, ministri zdravstva.

Osnivanje istih je propisano Zakonom o pravima, obvezama i odgovornostima pacijenata FBiH koji je donesen 2010. godine.

Uslijed nepostojanja ovog tijela možemo slobodno istaknuti da nitko ne predlaže i evaluira provođenje zdravstvene zaštite na području jedinice lokalne samouprave, nitko ne predlaže mjere za poboljšanje dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite na svom području, nitko ne prati primjenu propisa na području jedinice lokalne samouprave koji se odnose na zaštitu prava i interesa pacijenata, nitko ne prati povrede pojedinačnih prava pacijenata na području jedinice lokalne samouprave itd.

Nepoštivanje ovog, jako važnog zakona, dovodi do napetosti između pacijenata i liječnika, liječnika i liječnika, stvaranja interesnih skupina koje narušavaju financijski sustav zdravstva, ugroženo je načelo solidarnosti, kontrola kvalitete zdravstvene usluge ne postoji.

Bez poštivanja Zakona nije moguće ozdraviti nijedan sustav pa tako ni sustav zdravstva.

Nepoštivanjem ovog Zakona smatramo suučesništvom u razaranju našeg zdravstvenog sustava, navodi se na web portalu za promociju prava pacijenata.

Kada je u pitanju HNŽ i uspostava zdravstvenih vijeća, situacija je veoma zanimljiva (kliknite na link)

Kopirati
Drag cursor here to close