Poruka roditeljima

#FBiH: Nestalo besplatnih trakica za mjerenje šećera

Roditelji djece do 18 godina koja imaju dijabetes proteklih dana u domovima zdravlja ne mogu dobiti trakice za mjerenje šećera u krvi, koje su na esencijalnoj listi, jer ih nema.
Lifestyle / Zdravlje | 13. 10. 2019. u 11:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH zamolio je roditelje da sami nabave trakice za razdoblje od sedam dana, a potom zatraže refundaciju.

Roditelji djece do 18 godina koja imaju dijabetes proteklih dana u domovima zdravlja ne mogu dobiti trakice za mjerenje šećera u krvi, koje su na esencijalnoj listi, jer ih nema. Stoga su ih prisiljeni kupovati, a nitko ne pita imaju li novca za to.

Neka mjesta

Na ovaj problem su, kako su kazali neki od roditelja i članova Facebook grupe 'Dijabetes Libre BiH za život sa manje boli", naišli u Srebreniku, Konjicu, Doboj Jugu, Ljubuškom, Mostaru, Bugojnu, Čapljini, općinama Ilidža, Centar Sarajevo, Ilijaš...

''Preko Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH daju se četiri trakice dnevno, što jeste nedovoljno, ali ni to u nekim mjestima trenutno nemaju'', ukazao je Adnan Beganović iz Sarajeva, otac djevojčice oboljele od dijabetesa tip 1 i jedan od pokretača ove Facebook stranice koja okuplja oboljele od dijabetesa i članove njihove obitelji.

Istovremeno, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH zamolili su roditelje da sami nabave trakice za razdoblje od sedam dana, a potom da od Zavoda zatraže refundaciju.

Najkraći rok

U javnoj obavijesti upućenoj roditeljima obrazložili su da dosadašnji dobavljač, zbog tehničkih razloga, nije u mogućnosti u kratkom roku osigurati potreban broj trakica. 

''U skladu s odlukom o refundaciji, uz zahtjev je potrebno priložiti originalan fiskalni račun, fotokopiju zdravstvene knjižice djeteta i broj tekućeg računa roditelja za uplatu refundacije. Nadamo se, a imamo i takva uvjeravanja od dobavljača, da će se u najkraćem mogućem roku uspostaviti kontinuiranu opskrbu domova zdravlja potrebnim brojem trakica za kontrolu šećera u krvi'', dio je informacije Federalnog zavoda.

Beganović je skrenuo pažnju roditeljima da će se refundirati samo 'On call' trakice, prenosi Avaz.

 

 

Najmanje pakiranje košta 35 KM

Četiri trakice dnevno koje se dobivaju od Zavoda su nedovoljne i oboljeli ih moraju dokupljivati.

''Dnevno treba desetak trakica. Dijete oboljelo od dijabetesa treba imati četiri obroka dnevno. Šećer se mjeri prije i poslije računajte da u prosjeku trebaju još dvije korekcije'', pojasnio je Beganović i dodao da najmanje pakiranje trakica košta oko 35 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close