Bez panike

Mononukleoza u Mostaru: 'Ne može se pojaviti, nije ni nestala'

Trenutno je u SKB Mostar jedna osoba pod obradom s dijagnozom mononukleoze te, kako govori dr. Arapović, uopće nije riječ o srednjoškolcu, kako to neki mediji predstavljaju, nego o mlađoj osobi odrasle dobi.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 12. 2018. u 13:30 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Trenutno je na Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar hospitalizirana jedna osoba sa dijagnozom mononukleoze što nije uopće neuobičajeno za ovo doba godine. Nismo primijetili  nikakve oscilacije u broju oboljelih u odnosu na protekle godine'', rekao je to za Bljesak.info dr. Jurica Arapović, liječnik s Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar, komentirajući pojedine napise o pojavi mononukeloze u srednjim školama u Mostaru.

Arapović  ističe kako se ne može govoriti o pojavi mononukleoze, budući da je to bolest koja nije nestala, odnosno uvijek je prisutna.

''Ona se javlja uvijek sporadično, u jesenskom i proljetnom razdoblju, kada je možda ima čak i više. Voli promjenjivo vrijeme, prenosi se kapljičnim putem, a najčešće je uzrokuje Epstein-Barr virus'', govori dr. Arapović.

Rizična skupina školska dob

Za ovu bolest je karakteristično da u nekim rjeđim slučajevima može dati komplikacije, hematološke ili bakterijske superinfekcije. Može doći do upale jetre, slezene ali i drugih imunoloških komplikacija koje su trigerirane tim virusnim infekcijama.

Na upit o simptomima, dr. Arapović objašnjava kako se u prvih nekoliko dana bolest prezentira s jednim općim infektivnim sindromom, visokom temperaturom, nerijetko iznad 38 stupnjeva.

''U preko 80 posto slučajeva bude uhvaćena i upala grla, kao i otjecanje limfnih čvorova, prvenstveno na vratu'', rekao je.

Dobne skupine koje su pogođene ovom bolesti u našoj regiji su uglavnom školska dob i upravo su oni rizična skupina jer najčešće nisu preboljeli mononukleozu, a kako su koncentrirani u kolektivnim smještajima ta se bolest tako brzo i prenosi.

'Imamo većih problema'

''U našoj regiji je preko 90 posto ljudi, iznad 30 godina, preboljelo ovu bolest i ona može biti opasna, ali to nije ništa što mi ne viđamo. Bude par sporadičnih težih slučajeva na godišnjoj razini, ali dosada nismo zabilježili strašan prizor ili učestalost tih bolesnika, odnosno da je broj slučajeva oboljelih od ove bolesti veći u odnosu na prošle godine'', govori liječnik s mostarske Klinike za infektivne bolesti.

Trenutno je u SKB Mostar jedna osoba pod obradom s dijagnozom mononukleoze te, kako govori dr. Arapović, uopće nije riječ o srednjoškolcu, kako to neki mediji predstavljaju, nego o mlađoj osobi odrasle dobi.

''To su neki sporadični slučajevi koji dođu do medija i onda to mediji podignu na veću razinu,  iako mi imamo mnogo većih propusta i problema koji bi zahtijevali veću medijsku pažnju. Necijepljene, te opasnost od prijetećih bolesti uslijed necijepljenja, cijepljenje protiv gripe i mnogo drugih aktualnih tema o kojima bi se dalo ozbiljnije polemizirati. Sporadični slučajevi infektivne mononukeloze nisu među tim temama, jer mononukeloza nije nestala, niti će nestati tako lako, za nju nema specifičnih lijekova niti cjepiva te se liječi uglavnom simptomatski'', govori dr. Arapović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close