''Cjepna kampanja''

Nema razloga za sumnju, cjepivo je najbolja mjera zaštite protiv gripe

Poruka svim medicinskim djelatnicima je bez obzira na edukacijski nivo da ''budu lideri cjepne kampanje''
Lifestyle / Zdravlje | 23. 10. 2017. u 17:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Cjepivo protiv gripe je kvalitetno, te nema razloga za sumnju u kvalitetu cijepiva i mogućnost značajnijih neželjenjih reakcija na cjepivo, jer se radi o suvremenom, provjerenom i inaktiviranom cjepivu protiv gripe'', rekao je prof. dr. sc. Jurica Arapović s Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar, koji je danas  na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održano predavanje na temu ''Značaj sezonskog cijepljenja protiv gripe''.  

Inače, predavanje je održalo u organizaciji Sveučilišne kliničke bolnice Mostar,.

Cilj predavanja bila je edukacija, ponajprije medicinskog osoblja i nemedicinskih djelatnika SKB Mostar, o važnosti i značaju samog cijepljenja, jer upravo oni spadaju u jednu od četiri rizične skupine koje bi se trebale cijepiti protiv gripe.

''Medicinsko osoblje i nemedicinski djelatnici u uskom kontaktu s bolesnicima i na takav način mogu oboliti od gripe, ali isto tako ju mogu prenijeti na bolesnike. Pored medicinskog osoblja rizične skupine predstavljaju osobe iznad 65 godina starosti, sve osobe s narušenim imunitetom bez obzira na dob (maligne bolesti, srčane bolesti, bubrežne bolesti, bolesti dišnog sustava te autoimune bolesti) i trudnice, te je za njih sve, također, preporuka da se cijepe protiv gripe'', naglasio je prof. Arapović te dodao kako je upravo to ono što naše javnozdravstvene institucije na čelu sa županijskim i federalnim Zavodom za javno zdravstvo kao i Svjetskom zdravstvenom organizacijom preporučuju.

Ključne dvije dileme kojima se bave stručnjaci iz javnog zdravstva su treba li cijepljenje protiv gripe biti preporučeno ili obavezno, te tko se sve treba cijepiti protiv gripe.

''Ljudi u našoj državi skloni su dilemama i upravo ovo predavanje je bilo usmjereno na one koji imaju dileme, da spoznaju što je istina i donesu svoj stav i mišljenje koji će biti na sveopće poboljšanje svijesti o cijepljenju'', poručio je Arapović.

Osim toga Arapović je naglasio ''da nema razloga za sumnju u kvalitetu cijepiva i mogućnost značajnijih neželjenjih reakcija na cijepivo, jer se radi o suvremenom, provjerenom i inaktiviranom cjepivu protiv gripe s malenim rizikom za neželjene reakcije, koje se javljaju do 10 posto cijepljenih osoba te su najčešće prolazne, traju 1-2 dana i uglavnom su blage poput lokalne boli na mjestu cijepljenja, lokalnog crvenila ili blaže povišene tjelesne temperature. Uz to, obzirom da se radi o inaktiviranim cjepivom, nemoguće je dobiti gripu od cjepiva''.

Na kraju predavanja prof. Arapović je zaključio kako ''Cijepljenje zdravstvenih djelatnika protiv gripe je vrlo učinkovita mjera zaštite te da je obaveza svih zdravstvenih djelatnika da se u interesu cijele javnosti svake godine cijepe protiv gripe. Poruka svim medicinskim djelatnicima bez obzira na edukacijski nivo da ''budu lideri cjepne kampanje, ne samo protiv gripe, već i zakonskog obveznog cijepnog programa koje je u zadnje vrijeme poražavajuće niskog obuhvata''.

Preporuka u zaključku je naglašena da ''Zdravstvene ustanove u sklopu programa zaštite na radu trebaju omogućiti besplatno cijepljenje svim svojim djelatnicima i da su najvažnija sjedišta promicanja i provođenja svih zdravstvenih preventivnih aktivnosti uključujući i cijepljenje protiv gripe zaprav''.

Valja istaknuti da će od ove godine SKB Mostar, kao prvi u F BiH, po prvi puta osigurati besplatna cjepiva za svoje djelatnike koji su odlučili cijepiti se protiv gripe. Samim svojim primjerom Klinika za infektivne bolesti je lider u u cijepnom obuhvatu s procjepljenosti protiv gripe koja je iznad 95posto.

Predavanju je nazočio veliki broj medicinskih djelatnika i nemedicinskog osoblja koji su s velikom pozornošću pratili izlaganje prof. Arapovića.

Kopirati
Drag cursor here to close