Mostar

Nakon informacija o ospicama roditelji pohrlili u Dom Zdravlja

''Tijekom današnjeg dana cijepljeno je ukupno 54 djece, od kojih je 50 djece bilo cijepljeno MoPaRu cjepivom, znači cjepivom protiv protiv ospica, parotitisa i rubeole.''
Lifestyle / Zdravlje | 24. 05. 2019. u 14:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podatak da je na području HNŽ evidentirano 14 osoba oboljelih od ospica, od kojih su najviše zaražena djeca, te da će na području ove županije doći do pojave epidemije u slučaju nepoštivanja mjera za sprječavanje širenja ovog virusa, alarmirao je javnost i pokazao se kao poticaj roditeljima koji su u petak, 24. svibnja, u tri puta većem broju nego inače, posjetili mostarski Cijepni centar koji djeluje pri Domu zdravlja.

''Tijekom današnjeg dana cijepljeno je ukupno 54 djece, od kojih je 50 djece bilo cijepljeno MoPaRu cjepivom, znači cjepivom protiv protiv ospica, parotitisa i rubeole. To je otprilike tri puta više nego što to bude nekim uobičajenim danom kada se cijepe djeca'', potvrdila je za Bljesak.info Ines Popovac, glasnogovornica mostarskog Doma Zdravlja.

Popovac je istaknula kako od 50 cijepljene djece oko 80 posto je bilo roditelja koji su kasnili, odnosno koji nisu docijepili djecu.

''Dom zdravlja Mostar je u pripravnosti, posjeduje dovoljan broj doza cijepiva i spreman je poduzeti uobičajene mjere koje se provode u ovakvim situacijama'', poručila je Popovac.

Inače, u mostarskom Cijepnom centru, kako je istaknuto ranije, što se tiče broja cijepljenje djece, stanje se generalno popravlja.

''Svake zime to bude u opadanju jer roditelji čekaju da prođu viroze i sezona gripe da bi se djeci podignuo imunitet, no ono što mogu potvrditi jeste da se kod nas povećava broj roditelja koji dolaze cijepiti djecu'', rekla je Popovac ranije i naglasila kako su roditelji koji ne cijepe djecu svima generalni problem.

Podsjećamo, zbog evidentiranog broja od 14 oboljelih od osipca, Zavod za javno zdravstvo HNŽ donio je'Mjere za sprječavanje širenja virusa morbila u vrtićima', kojih se roditelji, te oni zaposleni u vrtićima, trebaju držati.

Na sastanku koji je, u četvrtak 23. svibnja, održan s predstavnicima Vlade HNŽ, zdravstvenih ustanova i Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, bilo je govora i o proglašavanju službenog stanje epidemije, no za sada takva odluka još nije na snazi.

''Poduzeli smo sve potrebne mjere, obuhvatili vrtiće, bolnice. Domovi zdravlja rade svoj posao te ćemo raditi i na pojačavanju imunizacije. Na sastanku smo donijeli odluku o poduzimanju svih protuepidemijskih mjera kako se ovo dalje ne bi širilo, i dobio sam punu podršku od ministra zdravstva, Gorana Opsenice, da krenemo u sve te aktivnosti'', rekao je ranije za Bljesak.info Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ.

U 'Mjerama za sprječavanje širenja virusa morbila u vrtićima' , kojih se roditelji, te oni zaposleni u vrtićima, trebaju držati, istaknuto je, između ostalog, da djeca koja nisu cijepljena ne trebaju dolaziti u vrtić.

Kopirati
Drag cursor here to close