Ona postoji i to je ok :)

Dobila.ba - portal koji želi skinuti misteriju s menstruacije

Ideja portala dobila.ba je da se skine misterija sa menstruacije, i da se o njoj govori normalno
Lifestyle / Zdravlje | 13. 08. 2018. u 18:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dobila.ba novi je portal koji se pojavio na Internetu, a nastao je prvenstveno iz potrebe da menstruaciju skine s liste tabu tema u bosanskohercegovačkom društvu.

''Portal je nastao iz potrebe da se djevojčicama, prije svega, predstavi jedan tjelesni, fiziloški proces koji nas sve čeka, a o kome se malo govori. Željele smo da im pokažemo da menstruacija nije sramota, nije bauk, nije ništa prljavo – to je nešto normalno, i svaka od nas ima neku svoju reakciju na menstruaciju. Želimo da djevojke znaju što mogu koristiti, kako da se nose sa PMS-om, bolnim momentima, i što je najvažnije, da menstruacija nije prepreka ni u čemu ni za jednu ženu. Još uvijek je menstruacija tabu tema u našim društvima'', rekla je za Bljesak.info aktivistica Slobodanka Dekić, koja je zajedno sa Lamijom Begagić pokrenula ovu stranicu.

''Lamiji i meni je nekako postojala rupa u tom smislu, jer čini se da pričamo o svemu, osim o onome s čim se susrećemo svaki mjesec, i interesantno je kako nam je uvijek lakše kada dijelimo priče o svojim menstruacijama. Kao da  manje boli kada se priča o njoj :). Prvenstveno je ideja da se skine ta neka misterija sa menstruacije, i da se o njoj govori normalno'', dodala je Dekić, ističući kako im je cilj da stranicu preuzmu upravo neke mlađe djevojke, šire ga, promoviraju i razvijaju.



Inače, pitanja koja djevojke budu imale o menstruaciji, kako kažu autorice stranice, će se prosljeđivati liječnicama i terapeutkinjama s kojima imaju suradnju, ovisno od tipa pitanja.

Odgovarajući na pitanje koliko mlade djevojke, pa i one malo starije (ne)znaju o svom ciklusu, Lamija i

Slobodanka su kazale, kako ni same nisu znale dovoljno, jer jednostavno o ''nekim stvarima ne razmišljamo''.

''Dobila.ba je zamišljen kao edukacijski sajt ne samo u smislu da nauči i pojasni biološke fakte, već da nauči i osvijesti djevojčice i djevojke da je njihovo tijelo njihova stvar, da ih oslobodi stida, ali i straha koji patrijarhat sije šakom i kapom odgajajući djevojčice: sve mora biti nešto strašno i prijeteće i nepoznato, pa i menstruacija. Otud se često djevojčicama čim prvi put dobiju važno i prijeteći priopćava da sad mogu ostati trudne, to je jedino što se o tom procesu i kaže, nadalje se on, kao i ulošci u neprovidnoj kesi koje dobijete u trgovini, krije kao zmija noge. Htjele smo naučiti djevojčice da ne kriju. I da pričaju bez celofana'', pojasnila je Lamija.

Važno je kažu, da djevojčice znaju da menstruacija postoji i da je to ok, ali trebalo bi educirati i muškarce.

''Mislim da nam općenito treba mnogo sveobuhvatnije i kvalitetnije seksualno obrazovanje i za dječake i za djevojčice. U našem obrazovanju je potreban zdravstveni, ali i spolni odgoj u školama. Neophodan. Jedino tako ćemo zaista naučiti da se brinemo o sebi da imamo kontrolu nad svojim tijelom, i da razumijemo što nam se događa u određenim periodima života'', zaključile su naše sugovornice.


Za kraj su rekle, kako je ova stranica potpuno volonterski projekt, koji je napravljen za mlade generacije.

''Stranica je neka vrsta zadužbine, odnosno potpuno volonterski projekt tima ljudi – Lamija Begagić i ja smo je osmislile, pisale većinu tekstova; Nemanja Popović je radio site, Smiljana Veljović je radila ilustracije i Mane Radmanović logo. Sve je rađeno volonterski, uz pomoć novca zarađenog od prodaje Mazde Premacy :). Hvala joj za sve'', poručila je Slobodanka Dekić.

Kopirati
Drag cursor here to close