Najčešća zdravstvena tegoba

5 činjenica koje morate znati o boli u želucu

Jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba je bol u želucu.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 11. 2018. u 18:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razloga zašto dolazi do boli u želucu  je bezbroj, a želučane bolesti ubrajaju se u bolesti modernog i stresnog života.

1. Želudac boli i zbog stresa

Bezbroj je čimbenika koji mogu dovesti do bolova u želucu, a među njima je i stres kojem smo sve više izloženi, zatim konzumacija alkohola i neadekvatna prehrana. Izbjegavajte hranu bogatu mastima, začinjenu i prerađenu hranu te konzervanse koji doprinose želučanim poteškoćama, piše Ordinacija.hr.

2. Gastritis je najčešći

Jedna od najčešćih bolesti modernog društva je zasigurno gastritis. Jedan od simptoma gastritisa je bol u gornjem dijelu trbuha, podrigivanje ili štucanje. Gastritis često uzrokuju bakterijske infekcije među kojima je najpoznatija Helicobacter pylori.

3. Nadraženi želudac

Do dijagnoze „nadraženi želudac“ najčešće se dolazi zbog mučnine, osjećaja punine, nadutosti u crijevima, žgaravice, do bolova u želucu pa sve do zadaha iz usta. Dijagnozu nadraženog želuca liječnik će postaviti nakon detaljne obrade koja u konačnici ne definira organski uzrok za nastavan opisanih poteškoća.

4. Dispepsija

Dispepsija je zajednički naziv za poteškoće koje su lokalizirane u gornjem dijelu probavnog sustava te se javljaju tijekom konzumiranja hrane. Najčešće se javlja u srednjoj životnoj dobi (prosječna dob je 55 godina) i pogađa podjednako oba spola, s nešto većom učestalošću u muškaraca. Simptomi su bol, osjećaj nelagode, težine i mučnine u želucu.

Savjetuje se prestanak pušenja, smanjenje prekomjerne tjelesne mase i dnevnog unosa hrane s naglaskom na konzumaciju nemasne i ne suviše začinjene hrane te raspodjelu dnevnog unosa u više manjih obroka. Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće te redovito konzumiranje fermentiranih mliječnih proizvoda (jogurt, acidofil, kefir).

5. Kada tražiti pomoć?

Znak za uzbunu svakako je snažna bol u želucu koja se širi u trbušnu šupljinu uz nadutost, mučninu i povraćanje, izostanak stolice ili prisustvo krvi u stolici. U navedenim situacijama hitna medicinsku pomoć je neodgodiva.

Kopirati
Drag cursor here to close