Mladi iz Banja Luke posjetili Mostar i Trebinje

Predivno međureligijsko putovanje o kojem bi svi mogli pisati i pričati danima!

Među mladima su bili predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Katoličke crkve i Židovske općine, a posjet je organiziran u sklopu projekta za mlade "Obilazak teoloških i vjerskih ustanova" podržanog kroz projekt “Jačanje međureligijske suradnje” (SID)
Kultura / Vjera | 10. 02. 2019. u 16:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: www.mrv.ba / Mladi iz Banja Luke posjetili Mostar i Trebinje

Mladi iz Odbora za međureligijsku suradnju Banja Luka posjetili su proteklog vikenda Karađoz-begovu medresu, Koski Mehmed-pašinu džamiju i Župu Presvetog Srca Isusova u Mostaru, te Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg i Manastir Tvrdoš u Trebinju. Među mladima su bili predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Katoličke crkve i Židovske općine, a posjet je organiziran u sklopu projekta za mlade "Obilazak teoloških i vjerskih ustanova" podržanog kroz projekt “Jačanje međureligijske suradnje” (SID).

“Moje oduševljenje ni danima od putovanja ne jenjava. Iako živim u međuetničkoj zajednici u kojoj postoje sve religijske institucije i imala sam mogućnost da ih već posjetim, nikada nisam imala priliku da me neko primi i provede kroz te građevine i dodatno objasni njihova načela i postavke na kojima počivaju ostale religije. Ovo putovanje je učinilo upravo to: bili smo primljeni od strane susretljivih predstavnika religijskih zajednica, osjetili se dobrodošlim i bili u prilici da pitamo sve ono što nas zanima”, kaže Bojana Trkulja, jedna od sudionica dodajući kako je s ovog putovanja donijela bitna iskustva:

“Najveća impresija koju sam ponijela s ovog putovanja je da upravo neznanje o ostalim religijama kojima smo okruženi stvara mržnju i netrpeljivost između ljudi, zato smatram da bi ovakvih putovanja i projekata trebalo biti što više”.



Irena Đorđević, tajnik OMS Banja Luka kazao je kako su ostali sudionici puni dojmova s posjete:

“Obilazak i gostoprimstvo su nas dočekali u Karađoz begovoj medresi gdje smo se upoznali s običajima i tradicijom škole, kao i s učenicama od prvog do četvrtog razreda medrese. Suvremena škola koja je primjer u suvremenoj nastavi i disciplini. Hvala profesorici mr. Ilhami Puce-Hondo koja nam je pobliže objasnila i odgovorila na naša pitanja, a bilo ih je puno”, kaže Irena Đorđević dodajući kako su u svim mjestima koja su posjetili imali odličan doček:

“Posjetili smo i Koski Mehmed-pašinu džamiju u srcu Mostara, sa nevjerojatnim pogledom na stari most. U Mostaru smo posjetili i Župa Presvetog Srca Isusova - Potoci, gdje nas je ugostio i oduševio Don Josip Galić kojemu se zahvaljujemo na predivnom razgovoru o vjeri i životu. Sudionici su bili puni utisaka i dva dana su prepričavali njegove riječi:” kaže Irena Đorđević dodajući kako su obilazak Sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg i doček oca Miroslava, te odlazak u Manastir Tvrdoš nešto što također dugo neće zaboraviti:

“Nesvakidašnja crkva, koja pored svetaca ima oslikane i osobe koje su obilježile našu povijest, kao na primjer Nikola Tesla i mnogi drugi. Posjetili smo i Manastir Tvrdoš koji potiče još iz srednjeg vijeka. Trenutno u manastiru ima 5 monaha i 5 iskušenika, a 30 stalno zaposlenih zbog njihove proizvodnje poznatih vina i meda, a od prošle godine i maslinovog ulja. Predivno međureligijsko putovanje o kojem bi svi mogli pisati i pričati danima!”

Bogoljub Jaćimović kaže kako mu je ovo putovanje pomoglo da zadovolji svoju radoznalost o drugim vjerama i njihovim bogomoljama koju je oduvijek imao:

“Kada se ukazala ova prilika, objeručke sam ju prihvatio. Ono što me je fasciniralo, jeste upravo ono što sam znao sve vrijeme: Da su ti ljudi, ma koliko ih ja doživljavao kao različitim, u suštini isti kao ja. Slična ili ista vjera, vrijednosti po kojima žive, način života, tragedije kroz koje su prošli, ali opet nasmijani, voljni da upoznaju nove ljude, čuju druge stavove. Tako da je šteta što nema više ovakvih projekata koji bi ukazali da je moguće živjeti u miru i skladu”, kaže Bogoljub Jaćimović, a Sanja Antonić uz pohvalu odličnoj organizaciji ističe odličnu atmosferu koja je vladala tijekom posjete:

“Akcenat se stavio na različitost i na poštovanje različitosti, kao i promociju suživota među različitim kulturama, vjerama i nacijama. Domaćini koji su nas dočekali su se trudili da nam boravak učine što ljepšim i da nam daju što je moguće više informacija o onom što predstavljaju. Sve u svemu – savršeno iskustvo!”, zaključuje Sanja Antonić.

Svoje rezultate i aktivnosti poput ove posjete aktivisti i članovi OMS Banja Luka imat će priliku prezentirati na Konferenciji “Važnost jačanja međureligijskog dijaloga na lokalnom nivou u BiH” koja se održava u Sarajevu 15. i 16. veljače koja ima za cilj promovirati poruke mira i pomirenja MRV-a široj publici, prezentirati uspjehe SID projekta pokazati jačanje mreže MRV-a i podijeliti najbolje prakse.

Članovi i aktivisti iz 15 lokalnih odbora za međureligijsku suradnju, među kojima i vjerski službenici iz BiH će nazočiti konferenciji na kojoj će mladi i žene promovirati aktivnosti implementirane na nivou odbora kroz SID projekt.

Kopirati
Drag cursor here to close