''Ugrožavanje sigurnosti države''

U BiH se vratili vozači koje je Slovenija protjerala zbog veze s ISIL-om

Riječ je o braći Selviru /37/ i Nelviru Durakoviću /40/, te Selimu LJubijankiću /39/ koji se dovode u vezu s Bilalom Bosnićem, osuđenim za vrbovanje boraca za rat u Siriji
Vijesti / Terorizam | 24. 03. 2019. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri muškarca s područja Bužima vratili su se u BiH nakon što su protjerani iz Slovenije zbog "ugrožavanja sigurnosti države, javne sigurnosti i javnog reda", a prema neslužbenim podacima, gostoprimstvo im je otkazano zbog veza s islamističkim krugovima.

Riječ je o braći Selviru /37/ i Nelviru Durakoviću /40/, te Selimu LJubijankiću /39/ koji se dovode u vezu s Bilalom Bosnićem, osuđenim za vrbovanje boraca za rat u Siriji, a navodno su bili i u kontaktu i s nekim od džihadista u Siriji.

Dobrovoljni povratak

"Dnevni avaz" navodi, pozivajući se na izvore u policijskim agencijama, da su se oni dobrovoljno vratili u BiH iz Slovenije, gdje su imali stalni boravak i bili zaposleni kao vozači.

Ministarstvo unutarnjih poslova Slovenije priopćilo je u četvrtak, 21. možujka, da je odredilo progon trojici državljana BiH koje zbog veza s islamističkim krugovima smatra prijetnjom sigurnosti.

"U ovom trenutku možemo reći da je na prijedlog ljubljanske policije upravna jedinica Ljubljana otkazala pravo boravka trojici državljana BiH sa stalnim prebivalištem u Sloveniji zbog ugrožavanja sigurnosti države, javne sigurnosti i javnoga reda", navelo je Ministarstvo unutarnjih poslova, prenosi Srna.

Vjerski inspiriran ekstremizam

Slovenačka televizija "POP-TV" navela je da dokumenti policije i obavještajne agencije SOVA, koje posjeduju, pokazuju da će trojka biti protjerana iz države, jer je ustanovljeno da aktivno podržavaju vjerski inspiriran nasilni ekstremizam i terorizam, te da podržavaju upotrebu nasilja za postizanje političkih, vjerskih i ideoloških ciljeva.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH rekli su da još nisu obaviješteni o ovom slučaju, dok su u MUP-u Unsko-sanskog kantona upoznati s informacijom da je Slovenija protjerala Durakoviće i LJubijankića, piše "Avaz".

Glasnogovornik kantonalnog MUP-a Ale Šiljdedić rekao je da ne zna što su radili u Sloveniji, ali da će kada budu obaviješteni o razlozima njihovog protjerivanja poduzeti mjere iz svoje nadležnosti u smislu nadzora i praćenja ako za tim bude potrebe ili osnova.

"Ovo što im Slovenija stavlja na teret je nešto drugo. Vidjet ćemo što će biti obrazloženje njihovog rješenja. Ako se ispostavi da su to neke kvalifikacije za određena djelovanja u vezi sa selefijskim pokretom, onda mogu biti predmet interesiranja više službama na nivou država", rekao je Šiljdedić.

Kopirati
Drag cursor here to close