Milarem Berbić

Tri godine zatvora za ratovanje u Siriji

Milarem Berbić osuđen na tri godine zatvora za ratovanje u Siriji.
Vijesti / Terorizam | 19. 05. 2021. u 14:28 Bljesak.info | BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Milarema Berbića na tri godine zatvora zbog pridruživanja stranim formacijama koje su se borile na strani ISIL-a.

Berbića je optužnica teretila da je 29. kolovoza 2014. napustio BiH i otputovao u Tursku, odakle se ilegalno prebacio u Siriju s namjerom da se pridruži stranim formacijama koje su se borile protiv legitimnih vojnih snaga u Siriji, gdje se pridružio jedinici Gorana Pavlovića koja se borila na strani ISIL-a, nakon čega su ga zarobile kurdske snage.

Tijekom boravka u Siriji, prema Tužiteljstvu BiH, Berbić je snimljen za propagandne ISIL-ove videosnimke.

“Nakon više godina provedenih u strukturama takozvanog ISIL-a, početkom 2019. prilikom sloma ove terorističke organizacije zarobljen je od strane kurdskih snaga te koncem 2019. deportiran u BiH, gdje se nalazi u pritvoru”, priopćeno je ranije iz državnog tužiteljstva.

Berbić nije prisustvovao izricanju prvostupanjske presude iz medicinskih razloga, kako je objasnila sutkinja Džemila Begović.

On je jedan od sedmorice državljana BiH koji su u prosincu 2019. izručeni iz Sirije zbog sumnje da su tamo ratovali na strani organizacija koje su Ujedinjeni narodi proglasili terorističkim.

Kopirati
Drag cursor here to close