State department

Sud BiH daje male kazne teroristima

Pravosudne institucije osuđenima za terorizam izriču manje kazne od propisanih
Vijesti / Terorizam | 20. 09. 2018. u 22:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvor: Profimedia / Autor: NATIONALPICTURES.co.uk  / Terorist

Bosna i Hercegovina je nastavila povećavati svoje antiterorističke kapacitete u prošloj godini, no zakonodavne odredbe i blage kazne u oblasti terorizma ostaju glavni izazovi za vlasti u BiH, poručeno je u izvještaju Ureda za borbu terorizma i nasilnog ekstremizma State Departmenta. Upozoravaju i na međusobna neslaganja nadležnih institucija.

Pravosudne institucije osuđenima za terorizam izriču manje kazne od propisanih, a uz to, mogućnost plaćanja za izlazak iz zatvora, uz podijeljene i posvađane nadležne institucije ostavlja prostora za terorističke prijetnje. Efikasniju unutarnju suradnju u BiH podrivaju međuagencijski i osobnii sukobi, dok ekstremistička ideologija i regionalne nacionalne ekstremističke grupe ostaju potencijalni izvor terorizma, navodi se u dijelu izveštaja o BiH.

Suradnja u provođenju zakona nastavlja da pati zbog interpersonalnih i institucionalnih sukopljavanja unutar grupa. Radna grupa koju je predvodio Ured državnog tužitelja BiH se sastala samo dva puta u 2017. godini, a javna neslaganja vršitelja dužnosti glavnog tužitelja, ministra sigurnosti i rukovodstva SIPA-e su ugrozila strateški napredak u antiterorističkim inicijativama, piše Fena.

Upozoravaju da su vlasti naše zemlje malo uradile i kada je riječ o deradikalizaciji. U Izvještaju su navedena i tri slučaja radikalnih islamista - Emira Hodžića, Enesa Mešića i Mirsada Kandića, kojeg su vlasti BiH izručile SAD-u, a koji je bio jedan od važnijih lidera u terorističkoj organizaciji tzv. Islamske države.

Kopirati
Drag cursor here to close