Žalba

Strasbourg će odbiti Bilala Bosnića?

Bosnić je osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i poticanja na terorizam te organiziranja terorističkih grupa.
Vijesti / Terorizam | 26. 11. 2019. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Bilal Bosnić

Nije isključena mogućnost da Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbije uopće razmatrati žalbu Huseina Bilala Bosnića, bivšeg vehabijskog lidera iz Bužima, kojeg je Sud BiH pravosnažno osudio na sedam godina robije zbog poticanja na terorizam, potvrđeno je Nezavisnim novinama.

Njegova odbrana je još 7. srpnja uputila žalbu u kojoj je navedeno da on, između ostalog, nije imao pravično suđenje, pravo na slobodu misli i govora, ali iz Strasbourga još nema povratne informacije.

Bez dopisa

"To još nije prošlo ni stadij dopustivosti. Otprilike, praksa suda je da kada se predmet zaprimi i kad prođe Ured registara onda daju broj. U ovom slučaju, evo prošlo je četiri do pet mjeseci i realno je bilo očekivati da dobijemo broj, a mi ga nismo dobili. Postoji mogućnost da će sud odbiti da razmatra taj predmet. Po ponašanju suda, moglo bi se to zaključiti, ali još ne znamo", kaže za Nezavisne Bosnićev odvjetnik Adil Lozo.

Kada sud zaprimi predmet, onda razmatra je li uopće prihvatljiv za analizu. Ako zaključi da nema elemenata da ga uzme u rad, sudac pojedinac donosi odluku da pritužbu neće razmatrati jer je smatra neprihvatljivom.

Nezavisne saznaju da ni Ured Vijeća ministara BiH pred Europskim sudom za ljudska prava još uopće nije dobio nikakav dopis iz Strasbourga u vezi sa slučajem "Bosnić", što, kako kažu izvori iz Ureda, također upućuje na to da je ova žalba možda već u startu ocijenjena neprihvatljivom.

Inače, iako je Bosnić već odležao dvije trećine kazne, male su šanse da će izaći na prijevremenu slobodu, a njegove ranije molbe su propale, navode banjalučke novine.

Bosnić se odlično osjeća

"Mislim da su oni po tom pitanju zauzimali stav da ne daju uvjetni otpust osobama koje su osuđene za ova krivična djela", rekao je Lozo, te dodao da se Bosnić odlično osjeća, da je dobrog zdravstvenog stanja te da bi na slobodu trebao izaći za nešto manje od dvije godine.

Kako je Nezavisnim ranije potvrđeno u Sudu BiH, Bosnić je pokušao da se domogne slobode još 2017. godine.

"Dvadesetog rujna 2017. godine Sudu BiH dostavljena je molba zatvorenika Huseina Bosnića kojom traži prekid izdržavanja kazne zatvora", precizirali su iz Suda BiH.

Međutim, ovaj sud je dvadesetak dana kasnije odbio Bosnićevu molbu kao neosnovanu, ali on ni tada nije posustao.

"Na to rješenje zatvorenik Bosnić je izjavio žalbu koja je rješenjem Suda BiH od 23. listopada 2017. godine odbijena kao neosnovana", precizirali su iz Suda BiH.

Akcija Damask

Bosnić je osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i poticanja na terorizam te organiziranja terorističkih grupa.

Još krajem 2015. godine je proglašen krivim da je 2013. i 2014. održavao govore s ciljem poticanja pripadnika selefijske zajednice da se priključe organiziranoj terorističkoj grupi u Islamskoj državi.

U akciji "Damask" Bosnić je, zajedno sa još 15 selefija, uhićen 3. rujna 2014. godine, a nakon tri mjeseca pušteni su na slobodu. Međutim, ubrzo potom ponovo je uhićen, a zatim vraćen u pritvor.

Kopirati
Drag cursor here to close