ISIL

SIPA sutra predaje Tužiteljstvu BiH dvojicu osumnjičenih terorista

Petorici osumnjičenih Sud BiH je u petak odredio jednomjesečni pritvor.
Vijesti / Terorizam | 21. 12. 2019. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u nedjelju će predati dvojicu osumnjičenih terorista, pripadnika IDIL-a, koji su u četvrtak avionom deportirani iz Sirije u BiH, potvrđeno je za Klix.ba.

Petorici osumnjičenih Sud BiH je u petak odredio jednomjesečni pritvor, dok se Armen Dželko i Muharem Dunjić i dalje nalaze u pritvoru u zgradi SIPA-e.

Navedene osobe se od četvrtka navečer nalaze u prostorijama SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, uz odgovarajući izvještaj, biti predana u nadležnost Tužiteljstva BiH.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je u suradnji sa Graničnom policijom BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Federalnom upravom policije, MUP-om KS, Tužiteljstvom BiH, Vladom SAD-a i Veleposlanstvom SAD-a u BiH provela u proteklom periodu niz aktivnosti koje su rezultirale povratkom državljana BiH koji su sudjelovali u sukobima u Siriji i Iraku, među kojima se nalazi sedam muškaraca, šest žena i 12 djece.

"U okviru navedenih aktivnosti policijski službenici SIPA-e su dana 19. prosinca na Međunarodnom aerodromu Sarajevo uhitili dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo organiziranje terorističke grupe, u vezi sa krivičnim djelima terorizam, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama", rekao je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Kopirati
Drag cursor here to close