Planiranje napada na SIPA-u

Šerijatski razlog za prijavu plana terorističkog napada

Zaštićeni svjedok je ponovio da je Božić u zatvoru bio zajedno s Mevlidom Jašarevićem – kojeg je Sud BiH osudio na 15 godina zatvora
Vijesti / Terorizam | 10. 01. 2019. u 18:13 BIRN BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Sipa / Zgrada SIPA-e

Na suđenju za planiranje i pripremanje terorističkog napada, zaštićeni svjedok kazao je da je optuženog Maksima Božića prijavio Državnoj agenciji za istrage i zaštititu (SIPA) kako ne bi nanio štetu sebi i drugima.

''Ja kao pravi prijatelj nisam htio da dopustim da ti naneseš štetu sebi i drugima. Sa šerijatske strane taj čin nije dopušten'', kazao je svjedok “A”, odgovarajući na Božićevo pitanje zašto ga je prijavio.

Božić je rekao da u BiH ne vlada šerijatski zakon, te naveo svjedoku da ga je trebao prijaviti šerijatskom sudu.

Svjedok “A” koji je s davanjem iskaza počeo 7. siječnja kazao je da smatra da su namjere Božića da počini teroristički akt bile ozbiljne. Rekao je da mu je Božić u lipnju 2017. kazao da planira teroristički napad na zgradu SIPA-e ili poligon za vježbanje specijalaca Ministarstva unutranjih poslova Tuzlanskog Kantona (MUP TK).

Tužiteljstvo BiH tereti Božića da je od sredine lipnja 2017. do 10. travnja 2018. planirao i pripremao nabavku sredstava te poduzimao druge radnje kako bi izvršio napad na zgradu SIPA-e u Sarajevu i zgradu MUP-a TK. S njim je optužen Edin Hastor, koji je, prema optužnici, osigurao prostorije obiteljskee kuće, gdje su, za potrebe izvršenja Božićevog planiranog čina, pohranili nelegalno nabavljeno oružje, ubojita sredstva, municiju i vojnu opremu.

Svjedok je naveo da nema saznanja da je Božić nabavio novac i oružje.

“Nisam ja vodio istragu, je li odustao od te namjere, ja ne znam”, kazao je svjedok.

Zaštićeni svjedok je ponovio da je Božić u zatvoru bio zajedno s Mevlidom Jašarevićem – kojeg je Sud BiH osudio na 15 godina zatvora zbog terorističkog napada na zgradu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu 2011. godine – te da su kasnije skupa bili i u Maoči.

Na pitanje Božića da li ga je ikad vidio u društvu Jašerevića svjedok je rekao da jeste na druženju u Maoči u ljeto 2009.

Upitan zbog čega nikome osim SIPA-i nije kazao za Božićevu namjeru, svjedok je rekao da je to bio “najlogičniji smjer” jer su ga jedino oni mogli zaustaviti u toj namjeri.

Odgovarajući na Božićevo pitanje je li zadnji put kada su razgovarali imao utisak da mu nije do života, svjedok je naveo da nije imao takav utisak. Potvrdio je i da mu je Božić nudio da ukrade vozila i da ga rastave u svjedokovoj garaži, a potom da prodaju dijelove vozila.

Na ovom suđenju je nalaz i mišljenje iznio Mirsad Đelilović, vještak za eksplozivna sredstva i naprave, koji je vještačio sedam ručnih bombi utvrdivši njihovu tehničku ispravnost. Naglasio je da bombe spadaju u vojnoformacijska sredstva, te da građanima nije dozvoljeno njihovo nabavljanje i držanje.

Božićeva odvjetnica Džema Hasanagić rekla je da su bombe pronađene u kući Edina Hastora koji je priznao da je to njegovo oružje.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. siječnja.

Kopirati
Drag cursor here to close