Čovjek sa 11 identiteta

''Šef granice'': Kandić je u Siriju prebacio više od 20 tisuća terorista

Međunarodne sigurnosne službe registrirale su najmanje jedanaest imena. Imao je dokumente na imena Mirsad Abdulrahim, Abdul Rahim Al Bosni, Abdul Rahim, Abu Khaled Al Turki, Mirsad Kandok, Fires Alfi.
Vijesti / Terorizam | 02. 11. 2017. u 18:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Zurnal.info / Mirsad Kandić

Mirsad Kandić organizirao je najmanje dvadeset tisuća prelazaka na teritoriju pod kontrolom terorističke Islamske države(ISIL). ISIL ga je zadužio da provjerava osobe koje su se iz zapadnih zemalja željele pridružiti ovoj terorističkoj organizaciji. Sebe je zvao "šef granice", piše Žurnal.info.

Australski tinejdžer Jake Bilardi prve upute je dobio putem twittera. Potom ga je Abu Khaled Al Turki prebacio na whatsapp komunikaciju i predložio mu da promijeni identitet. Komunicirali su od kolovoza 2014.  do početka 2015. godine i u tom je periodu Bilardi krenuo put Istanbula.

Na aerodromu u Turskoj ga je čekala osoba koja ga je prebacila na pogranično područje sa Sirijom. Tamo ga je dočekao Abu Khaled Al Turki ili pravog imena – Mirsad Kandić. Prebacio ga je na teritoriju Sirije pod imenom Abu Abdullah al-Australi.

 ''Mirsad Kandić je nastavio održavati kontakt sa ovom osobom po njegovom dolasku u Siriju. Podržavao ga je u namjeri da izvrši samoubilački napad'', piše u Interpolovoj potjernici na osnovu koje je Mirsad Kandić uhićen u BiH.

Šef granice

I, zaista, 11. ožujka 2015. godine Australac Jake Bilardi, sa novim imenom Abu Abdullah Al Australi raznio se automobilom bombom u iračkom gradu Ramada. Vijest o njegovom samoubilačkom napadu na svom twitter profilu objavio je Mirsad Kandić priloživši posljednju fotografiju Jake Bilardija nastalu dok terorist sjedi u automobilu punom eksploziva.

Bombaš samoubojica Jake Bilardi od tada je poznat kao Jihadi Jake. A Kosovar Mirsad Kandić i službeno je postao jedan od najvažnijih ISIL-ovih ljudi.

Za sebe je, piše u dokumentima policijskih agencija u koje je Žurnal imao uvid, volio reći da je šef granice između Sirije i Turske.

''Kontaktirao je osobe iz SAD-a, Britanije, Australije i Europe i davao im upute kako da dođu na teritoriju Sirije'', piše u potjernici za Kandićem.

Prema podacima sigurnosnih službi, što posredno, što neposredno, organizirao  je najmanje dvadeset tisuća prelazaka na teritoriju pod kontrolom terorističke Islamske države. Prema istim izvorima Žurnala, ISIL ga je zadužio da provjerava osobe koje su se iz zapadnih zemalja željele pridružiti ovoj terorističkoj organizaciji.

Jedanaest identiteta

''Dobrovoljcima je savjetovao da se na teritoriju ISIL-a prebacuju preko Turske, a ne preko Saudijske Arabije i Iraka'', piše u dokumentima policijskih agencija.

Za svoje akcije koristio je brojne lažne identitete. Međunarodne sigurnosne službe registrirale su najmanje jedanaest imena. Imao je dokumente na imena Mirsad Abdulrahim, Abdul Rahim Al Bosni, Abdul Rahim, Abu Khaled Al Turki, Mirsad Kandok, Fires Alfi. Njegov boravak registriran je u Turskoj, Albaniji, Bugarskoj, Njemačkoj, Iraku, Siriji i na kraju u BiH gdje se skrasio u siječnju ove godine. Lociran je na osnovu telefonske kartice kupljene u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koju je koristio prilikom slijetanja u BiH. I od tada  je krenula potraga za njim.

Konačno je pronađen krajem lipnja ove godine u sarajevskom naselju Grbavica. Uhićen je 4. srpnja. U njegovom mobitelu pronađene su prepiske sa ISlL-ovim časnicima iz Rake. Bio je u kontaktu sa nekoliko osoba u BiH. Govori engleski, albanski, bosanski i ruski jezik, a u BiH je ušao sa lažnom ukrajinskom putovnicom na ime Ivan Popović.

Mozak ISIL-a

Podsjetimo, prije dva dana Kandić  je izručen američkom pravosuđu koje je za njim tragalo još od 2014.  Mirsad Kandić izjasnio se pred sudom u Brooklynu da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Sud mu je odredio pritvor, a ako mu bude dokazana krivica, on će se suočiti sa doživotnom zatvorskom kaznom, bez mogućnosti pomilovanja, ranije je javila Srna.

Kandić je u utorak, 31. listopada, letom sa Aerodroma Sarajevo izručen u SAD, gdje ga je dočekala optužnica od šest točaka, među kojima je ona koja se odnosi na pružanje materijalne podrške terorističkoj organizaciji ISIL.

Tereti se da je, nakon što je u prosincu 2013. godine otputovao u Tursku, gdje se povezao sa pripadnicima ISIL-a uz pomoć interneta pomagao islamističkoj organizaciji da regrutira nove članove.

Kandić je rođen u Peći, a u SAD je živio na osnovu "zelene karte" koju su mu dodijelile američke vlasti. Živio je Brooklynu, a SAD je napustio 2013. godine koristeći lažne dokumente.

U međuvremenu se, zahvaljujući posjedovanju više lažnih dokumenata, gotovo neometano kretao širom regije i Erope.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je unakon izručenja, na konferenciji za medije utvrdio  kako je  Kandić osoba iz samog vrha strukture zloglasne terorističke organizacije.

"On je bio šef obavještajne službe ISIL-a", kazao je Mektić dodajući kako je Kandić jedan od trenutačno najtraženijih terorista na svijetu za kojim su godinama bezuspješno tragale brojne obavještajne službe diljem svijeta.

Za lociranje Kandića, Mektić je najzaslužnijom označio Obavještajno-sigurnosnu agencija BiH (OSA). Pokušavao je zavarati trag pa su ga obavještajci nekoliko puta locirali ali i gubili.

Kopirati
Drag cursor here to close