Stiglo pismo

Saudijska Arabija i njeni saveznici traže da BiH protjera "teroriste" iz Katara

Što vlade četiriju arapskih država traže od Bosne i Hercegovine?
Vijesti / Terorizam | 21. 04. 2018. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošli tjedan je na adrese nekoliko državnih institucija u Bosni i Hercegovini stiglo pismo upućeno od vlasti Kraljevine Saudijske Arabije, a koje su potpisale i vlade Arapske Republike Egipat, Kraljevine Bahrein i Ujedinjenih Arapskih Emirata, piše Slobodna Bosna.

U ovom zajedničkom priopćenju, vlasti četiri arapske zemlje informiraju one kojima je ono upućeno objašnjavaju da su posvećene "borbi protiv terorizma, presušivanju izvora njegovog financiranja, suprotstavljanju ekstremnim idejama i načinima propagiranja i širenja istih, te zajedničkom radu na njihovom suzbijanju radi zaštite društva".

Ovo priopćenje četiri partnerske arapske države, motivirano borbom protiv terorizima, zapravo je još jedan njihov obračun s vlastima u Kataru, s kojim su Saudijska Arabija, Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli sve diplomatske i ekonomske odnose i stavili tu državu u izolaciju.

Kako dalje stoji u tekstu, "nacionalna sigurnost ove četiri zemlje postala je meta destrukcije i širenja nereda od strane pojedinaca i terorističkih organizacija čije je sjedište u Kataru, ili ih Katar podržava", To je razlog što su se, navodi se dalje, "četiri zemlje dogovorile da klasificiraju 59 pojedinaca i 12 organizacija na terorističku listu zabrane, a koja će biti periodično ažurirana i ažurirana".

Što vlade četiriju arapskih država traže od Bosne i Hercegovine?. U njihovom priopćenju se to nigdje eksplicitno ne navodi, međutim iz tona i načina na koji je pismo sročeno, ove zemlje doživljavaju BiH kao jednog od "partnera" kojih imaju u "svim dijelovima svijeta" da "zaustave aktivnosti terorističkih i ekstremističkih organizacija koje ne bi trebalo nijedna zemlja da prešućuje".

Praktično rečeno, Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein u Ujedinjeni Arapski Emirati očekuju od vlasti u BiH da zabrane djelovanje organizacija i pojedinaca, uglavnom povezanih s Katarom, koje su stavile na svoju "crnu listu", pa i da im otkažu gostoprimstvo u našoj zemlji.

U svijetu u kojem je sve postalo nepredvidivo i "postfaktičko" očito je sve moguće, pa i to da Saudijska Arabija zahtijeva pomoć BiH u borbi protiv međunarodnog terorizma?!

Kopirati
Drag cursor here to close