Pariz

Profesor ubijen jer je djeci pokazivao karikature golog Muhameda

Macron tvrdi kako je u ovom slučaju riječ o islamističkom terorističkom napadu
Vijesti / Terorizam | 17. 10. 2020. u 10:21

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski profesor koji je učenicima nedavno pokazivao karikature proroka Muhameda ubijen je u petak u okolici Pariza, a njegova napadača koji mu je prerezao vrat ubila je policija.

Pokazivao karikaturu golog Muhameda

Kako se doznaje od policijskog izvora, profesor povijesti je ubijen na javnom mjestu nedaleko od svoje škole Bois d'Aulne u Conflans-Saint-Honorine, u okolici Pariza.

Francuski mediji prenose da je napadač imao 18 godina te da je rođen U Moskvi, a pretpostavlja se da je član obitelji učenika kojemu je ubijen profesor predavao zemljopis. 

"Profesor je pitao tko je u razredu musliman. Oni su digli ruke te ih je zamolio da izađu jer će ih šokirati ono što im planira pokazati", ispričala je majka jedne učenice iz tog razreda. Navodno je bila riječ o vizualu golog proroka Muhameda.  

Svi su izašli iz učionice, osim jedne 12-godišnje učenice koja je sve ispričala mami, a koja je potom cijelu priču objavila na Facebooku što je pokrenulo lavine reakcija.

'Gnusan napad'

Francuski predsjednik Emmanuel Macron trenutno se nalazi u školi u kojoj je predavao ubijeni profesor te se čeka njegovo obraćanje javnosti. Macron je ustvrdio da je u ovom slučaju riječ o islamističkom terorističkom napadu. Dodao je da će zaštititi građane, a dao je i svoje obećanje da ovo neće samo tako proći. 

Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin prekinuo je put u Maroko i vraća se u Pariz.

Ubojstvo je napad na francusku naciju, rekao je ministar prosvjete Jean-Michel Blanquer na Twitteru. "Naše jedinstvo i naša odlučnost jedini su odgovor na strahotu islamističkog terorizma", napisao je.

U Narodnoj skupštini zastupnici su ustali i tako odali počast profesoru osudivši "gnusan napad".

Napad se dogodio oko 17,00 sati, rekao je policijski izvor.

Ponavlja li se 2015.?

Francuska agencija France presse navodi da su policajci stigli na poziv zbog sumnjivog muškarca koji se kretao oko škole.

Po dolasku, pronašli su mrtvog muškarca i potom uočili sumnjivca oko dvjesto metara dalje. On im je prijetio hladnim oružjem koje im je izgledalo poput noža, te su otvorili vatru i ranili ga. On je ubrzo preminuo.

Napad se dogodio tri tjedna pošto je 25-godišnji Pakistanac mesarskom sjekirom napao bivše prostorije lista Charlie Hebdo kada su dvije osobe teško ozlijeđene.

Počinitelj tog islamističkog napada rekao je istražiteljima da je to kazna za Muhamedove karikature objavljene početkom rujna u Charlie Hebdou koji je zbog njih postao meta džihadista.

Charlie Hebdo je 1. rujna ponovo objavio te karikature u prigodi početka suđenja za napade u Parizu u siječnju 2015. koje završava 10. studenog. U napadu na satirični list 7. siječnja 2015. ubijeno je dvanaest ljudi, među kojima novinari i karikaturisti tjednika

Kopirati
Drag cursor here to close