Nuklearni otpad i terorizam

Prljava bomba u BiH je ''na izvol'te''?!

U ovom trenutku radioaktivni izvori sa teritorija Federacije BiH i Republike Srpske mogu se privremeno skladištiti samo na mjestu gdje su korišteni, navodi se u informaciji dostavljenoj Večernjem listu.
Vijesti / Terorizam | 25. 06. 2018. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U BiH postoje privremena skladišta radioaktivnog materijala, što je izuzetno opasno jer bi taj materijal mogao dospjeti u ruke terorista koji bi ga mogli upotrijebiti i izazvati teške posljedice'', navodi se u informaciji Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH.

U slučaju da se bilo koji radioaktivni ili uređaj koji emitira jonizirajuće zračenje pokvari ili prouzrokuje incident, taj uređaj se skladišti isključivo tamo gdje se nalazio, odnosno u krugu bolnice ili drugih ustanova koje ih koriste, jer u zemlji ne postoje trajna nego samo privremena radioaktivna skladišta koja su ionako prepuna, navode u ovoj agenciji, prenijela je Srna.

U ovom trenutku radioaktivni izvori sa teritorija Federacije BiH i Republike Srpske mogu se privremeno skladištiti samo na mjestu gdje su korišteni, navodi se u informaciji dostavljenoj Večernjem listu.

Takva situacija, upozoravaju iz Agencije, vrlo je rizična s obzirom na to da radioaktivni izvori mogu predstavljati rizik za sigurnost i zdravlje stanovništva i velika su prijetnja sigurnosti u BiH ako dođu u pogrešne ruke, jer se mogu koristiti za terorističke aktivnosti, kao što je izrada "prljave bombe''.

"Prljava bomba" je naprava koja se može izraditi izuzetno jednostavno - oko jezgra klastičnog eksploziva postavi se radioaktivni materijal da bi se radioaktivno zagadio veliki prostor posredstvom detonacije. Zbog toga je i dobila naziv "prljava bomba".

U informaciji se ističe da privremena skladišta nisu najbolje rješenje i da predstavljaju prijetnju, jer se nalaze u kompanijama čija osnovna djelatnost nije upravljanje skladištem radioaktivnog materijala.

U BiH se nalazi ukupno 856 zatvorenih radioaktivnih izvora, ne računajući radioaktivne detektore dima kojih je oko 30.000, a u BiH je i 178 gromobrana s radioaktivnim izvorom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close