Labidi

S 15 godina otišao u Siriju, nagodio se za jednu godinu zatvora

''Prihvatit ćemo sporazum i uračunati vrijeme provedeno u pritvoru'', kazao je Šeleda.
Vijesti / Terorizam | 25. 02. 2021. u 17:06 BIRN BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je sporazum o priznanju krivice koji je Hamza Labidi, optužen za pridruživanje stranim paravojnim formacijama u Siriji, sklopio s Državnim tužiteljstvom, koje je zatražilo godinu dana zatvora.

Izricanje presude Sud je najavio za petak, 26. veljače 2021. godine.

Sporazumom o priznanju krivice od 11. veljače ove godine, a koji je uložen na ročištu, optuženi Labidi priznaje pridruživanje stranim paravojnim formacijama.

''Na inicijativu branitelja, Tužiteljstvo je sa Hamzom Labidijem sklopilo sporazum o priznanju krivice, te traži da mu se izrekne kazna od godinu dana zatvora'', kazala je tužiteljica Biljana Golijanin tijekom obrazlaganja sporazuma.

Ona je objasnila kako je zakonom za ovo djelo najmanja propisana kazna tri godine zatvora, ali da su ovim sporazumom cijenjene posebne olakšavajuće okolnosti.

''Optuženi je teritoriju napustio kao maloljetnik, nije imao pravo glasa'', rekla je tužiteljica Golijanin, dodavši kako je Labidi u Siriji postao punoljetan, te da mu se period od punoljetstva do povratka u BiH stavlja na teret.

''Labidi je osoba mlađe životne dobi, čovjek kojem je pružena mogućnost da se resocijalizuje. A bitno je istaknuti da je sve vrijeme poštovao izrečene mjere zabrane'', kazala je tužiteljica.

Branitelj Bakir Hećimović je rekao da ima isti stav kao Tužiteljstvo, ističući kako nema otežavajućih okolnosti za njegovog branjenika.

''Ukoliko prihvatite prijedlog sporazuma, mi bismo i da se ukinu mjere zabrane'', kazao je Hećimović, dodavši da je Labidiju određena najteža mjera, napuštanje mjesta boravka.

Labidi je rekao kako je suglasan sa odvjetnikom.

On je, prema optužnici, u lipnju 2014. otišao s obitelji u Siriju i priključio se jedinicama pod okriljem ISIL-a, organizacije koju su Ujedinjeni narodi (UN) proglasili terorističkom. Kako je ranije rečeno na ročištima, Labidi je imao 15 i po godina kada je s majkom otišao u Siriju.

U optužnici se navodi da se Labidi pridružio očuhu Emiru Ališiću, koji je osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora za organiziranje terorističke grupe. Prema optužnici, Labidi je bio u jedinicama pod zapovjedništvom Gorana Pavlovića i Rame Pazare, kao i u “Bejt Komandosu”.

Labidi je ostao u Siriji do zarobljavanja, a u BiH je izručen u prosincu 2019. godine. U pritvoru je bio od izručenja do srpnja 2020. godine.

Nenad Šeleda, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je kako je Vijeće bilo u dilemama za prihvatanje ovog sporazuma budući da je riječ o ozbiljnom krivičnom djelu, te optuženog upozorio da provede vrijeme koje je preostalo u zatvoru.

''Prihvatit ćemo sporazum i uračunati vrijeme provedeno u pritvoru'', kazao je Šeleda.

Kako je Šeleda pojasnio, presuda će se izreći drugi dan zato što izreka nije bila spremna.

Kopirati
Drag cursor here to close