Ročišta ISIL-ovcima

Pozivao na ubijanje kršćana, odvjetnik kaže da sa 19 godina nije bio formiran?!

"Pozivao ih je da ustanu, da ubijaju kršćane u njihovom gradovima, da im postavljaju eksplozive pod auta, da ih ubijaju snajperima, prigušivačima. Mi smo to sve dokumentirali", kazao je tužitelj Tužiteljstva BiH.
Vijesti / Terorizam | 20. 12. 2019. u 19:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor petorici osumnjičenih boraca ISIS-a. U pritvoru su Jasmin Keserović, Senad Kasupović, Hamza Labidi, Emir Ališić i Milarem Berbić, a na ispitivanju u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu - Armen Dželko i Muharem Dunić.

Oni su iz Sirije deportirani na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Jasmina Keserovića Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine tereti za organiziranje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom terorizam. Imao je 19 godina kada je 2013. otišao u Siriju. Ratovao je za takozvanu Islamsku državu. Javnosti je poznat s propagandnog prijetećeg video snimka "Čast je u džihadu: poruka Balkancima".

"Pozivao ih je da ustanu, da ubijaju kršćane u njihovom gradovima, da im postavljaju eksplozive pod auta, da ih ubijaju snajperima, prigušivačima. Mi smo to sve zadokumentovali", podsjeća Dubravko Čampara, tužitelj Tužiteljstva BiH.

"Jasmin Keserović je jedan mlad momak koji je sa nepunih 19 godina otišao tamo kao još mlađi punoljetnik. Još uvijek kao neizgrađena ličnost, otišao je u januaru 2013. godine, a tek će u maju ISIL biti proglašen terorističkim. On je otišao u onom ambijentu kada se govorilo o Arapskom proljeću, kada se govorilo o uvođenju demokratije. Otišao je u sasvim jednom drugom ambijentu kao još uvijek neformirana ličnost",  tvrdi Senad Dupovac, odvjetnik po službenoj dužnosti Jasmina Keserovića.

Više detalja sa ročišta bivšim borcima ISIL-a možete pročitati na stranicama portala televizije N1.

Kopirati
Drag cursor here to close