Povratnik

Bh. isilovcu godina i pol zatvora za držanje oružja i eksploziva

''Na navedenu presudu je branitelj optuženog izjavio žalbu, a Kantonalni sud u Zenici je donio presudu kojom se žalba odbija kao neosnovana, čime je potvrđena presuda zeničkog Općinskog suda'', kazala je glasnogovornica Tužiteljstva ZDK-a Mirna Polja
Vijesti / Terorizam | 06. 10. 2020. u 12:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mehmudu Tutmiću, osuđenom zbog boravka na sirijskom ratištu, zenički Kantonalni sud potvrdio je presudu kojom je osuđen na godinu i po zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Iz Tužiteljstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) je potvrđeno za BIRN BiH da je najprije Općinski sud u Zenici u veljači 2020. izrekao Tutmiću kaznu od godinu i po zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija.

''Na navedenu presudu je branitelj optuženog izjavio žalbu, a Kantonalni sud u Zenici je donio presudu kojom se žalba odbija kao neosnovana, čime je potvrđena presuda zeničkog Općinskog suda'', kazala je glasnogovornica Tužiteljstva ZDK-a Mirna Poljac.

Optužnica je teretila Tutmića da je tijekom kolovoza 2016. godine u mjestu Orahovica, u kući i pomoćnim objektima držao automatsku pušku ''kalašnjikov'' i više od 800 komada puščane municije, ručni raketni bacač i četiri granate za isti, deset komada električnih detonatorskih kapisli, sedam komada sporogorećeg štapina, nekoliko trotilskih metaka, ručnu bombu te okvirove za municiju.

Oružje i municiju su, prema navodima optužnice, sredinom akolovoza 2016. pronašli i oduzeli službenici Policijske uprave Zenica prilikom pretresa objekata koji su rađeni po naredbi zeničkog Općinskog suda.

Sud BiH je u svibnju 2017. pravosnažno osudio Tutmića na četiri godine zatvora jer je 17. srpnja 2013. vozilom, preko teritorije Srbije, došao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, u namjeri da se bori na strani takozvane Islamske države, gdje je boravio sve do 11. kolovoza 2014., nakon čega se avionom vratio u BiH.

Tutmić je prvobitno bio optužen u predmetu “Damask” skupa sa Enesom Mešićem i ostalima zbog organiziranja terorističke grupe, ali se nalazio u bjekstvu 14 mjeseci, te je za njim bila raspisana potjernica nakon što se nije odazivao na više poziva za izjašnjenje o krivnji pred Sudom BiH. Po toj potjernici je i uhićen u studenom 2016. godine.

Tijekom postupka u Sudu BiH za ratovanje u Siriji, svjedoci su govorili da je Tutmić za vrijeme bjekstva skupljao oružje i municiju.

Kopirati
Drag cursor here to close