ISIL

Ponovo određen pritvor Armenu Dželki

Suđenje Dželki počelo je 4. svibnja u Sudu BiH, a sljedeće ročište je zakazano za 15. srpanj.
Vijesti / Terorizam | 03. 07. 2020. u 17:33 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine je 22. lipnja uvažio žalbu Državnog tužiteljstva i ponovo odredio pritvor Armenu Dželki, optuženom za ratovanje u Siriji, zbog opasnosti od bjekstva i mogućnosti ponavljanja djela.

''Sud je u predmetu Armen Dželko donio rješenje kojim je uvažena žalba Tužiteljstva BiH, te je rješenje Suda BiH od 11. lipnja 2020. godine preinačeno tako što je utvrđeno da i dalje postoje okolnosti koje opravdavaju primjenu mjere pritvora prema optuženom”, navodi se u priopćenju Suda BiH.

Prema informacijama iz Suda BiH pritvor mu je određen zbog opasnosti od bjekstva i ponavljanja djela, a može trajati do kraja suđenja ili do nove odluke Suda. Naredna kontrola pritvora je 22. kolovoza.

Državni sud je 11. lipnja prihvatio prijedlog Dželkinog odvjetnika Senada Dupovca i donio rješenje o ukidanju pritvora Dželki i odredio mu mjere zabrane, napuštanja boravišta i zabranu putovanja, te obavezu javljanja nadležnom državnom organu jednom mjesečno.

Odluku o ukidanju pritvora i određivanju mjera zabrane Sud je donio i u svibnju, nakon čega se Tužiteljstvo BiH žalilo Žalbenom vijeću Suda BiH, čijim rješenjem je odluka Suda ukinuta, te predmet upućen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Tužiteljstvo BiH tereti Dželku zvanog Abdullah i Ike da je početkom 2013. otišao iz BiH u Siriju, gdje se priključio ISIL-u. Na teret mu je stavljeno i da je sudjelovao u terorističkim aktivnostima koje su se sastojale od oružanih akcija, napada na stanovništvo, ubijanja, protivpravnih zatvaranja, uzimanja taoca i drugih radnji.

Optuženi je, kako se dodaje, više puta ranjavan, a nakon poraza i sloma ISIL-a krajem 2019. godine, u gradu Baguzu se predao snagama antiterorističke koalicije, nakon čega je deportiran u BiH.

Suđenje Dželki počelo je 4. svibnja u Sudu BiH, a sljedeće ročište je zakazano za 15. srpanj, kada je najavljeno razmatranje sporazuma o priznanju krivnje.

Kopirati
Drag cursor here to close