Zove ona mene

Pobjegla od terorista nakon što je na televiziji vidjela majku

"Prevarena sam. Otišla sam do zgrade HDP-a, odakle su me odveli'', kazala je Kaya.
Vijesti / Terorizam | 31. 12. 2019. u 14:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mekiye Kaya iz turskog grada Diyarbakira, koja je prije pet godina kao 14-godišnjakinja odvedena u kampove terorističke organizacije PKK, odlučila je predati se snagama sigurnosti Turske, nakon što je na televiziji vidjela svoju majku koja je zove da se vrati kući, javlja Anadolu Agency (AA).

Kaya je na televiziji TRT Kurdi vidjela majku na mirnim prosvjedima ispred sjedišta Narodne demokratske partije (HDP) u Diyarbakiru, na kojima majke već 120 dana traže da im se vrate djeca koja su odvedena u terorističke kampove.

Opet s obitelji

Nakon što se predala snagama sigurnosti Turske, Kaya je predana njenoj obitelji i sretna je što nakon pet godina ponovo osjeti toplinu doma i obiteljsku atmosferu.

Za televiziju TRT Kurdi je kazala kako je veoma sretna što je ponovo uz svoju obitelj, majku, oca i rodbinu, te kako tijekom posljednjih pet godina nikada nije prestala razmišljati o obitelji.

"Prevarena sam. Otišla sam do zgrade HDP-a, odakle su me odveli. Prebačena sam u Siriju i cijeli ovaj period sam tamo provela", kazala je Kaya.

Dalje navodi kako je majku vidjela na televiziji tijekom prosvjeda u Diyarbakiru.

"Vidjela sam mamu na televiziji, bila je na mirnim prosvjedima Tada sam sebi rekla, 'ili ću umrijeti ili se vratiti svojoj obitelji'. Vratila sam se i ponovo sam s obitelji, veoma sam sretna. Sada je mnogo lakše i njima, ali i meni. Osjećam se kao ponovo rođena, kao da sam ponovo došla na ovaj svijet. Nadam se da će i brojna druga djeca vratiti se svojim roditeljima koji su na prosvjedima", kazala je Kaya.

Majke iz Diyarbakira od 3. rujna prosvjeduju ispred sjedišta Narodne demokratske partije (HDP), koju optužuju za vrbovanje i odvođenje maloljetnika i omladine u terorističke kampove PKK-a na jugoistoku Turske.

Roditelji u borbi

Fevziye Cetinkaya je tog 3. rujna počela mirni prosvjed ispred zgrade HDP-a, a s njom su tada bili i suprug Sahap i njihovih četvoro djece.

Hatice Ceylan, majka Cafera, se 8. listopada također pridružila prosvjedima. Istaknula je da je njen sin otet prije četiri godine, kada mu je bilo 15 godina. Kada je čuo da je i njegova majka sudjelovala na prosvjedima, Cafer je odlučio pobjeći iz redova PKK-a kako bi došao do svoje obitelji.

Ministarstvo unutarnjih poslova Turske priopćilo je 26. studenog da je značajan broj terorista napustio redove PKK-a i predao se. U ovoj godini je to učinilo blizu 300 članova terorističke organizacije.

Onima koji se predaju država pruža brojne mogućnosti, poput prava na obrazovanje i slobodu bez straha i opresije. Nisu zlostavljani, mogu slobodno kontaktirati svoje obitelji i pružena im je pravna pomoć.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tijekom trodesetljetne terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Stranka HDP tereti se za povezanost s teroristima PKK-a, a više čelnika te stranke je optuženo za širenje terorističke propagande i pružanje pomoći teroristima.

Kopirati
Drag cursor here to close