Nema mrdanja

Petorica bh. ISIL-ovaca ostaju u pritvoru

Sud BiH je i Kasupoviću i Keseroviću, kojima su na teret stavljena ista krivična djela, produžio pritvor.
Vijesti / Terorizam | 22. 05. 2020. u 14:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni sud je po prijedlozima Tužiteljstva BiH donio rješenja kojima je produžio pritvor Milaremu Berbiću, Hamzi Labidiju, Emiru Ališiću, Senadu Kasupoviću i Jasminu Keseroviću, optuženima za organiziranje terorističke grupe i ratovanje u Siriji.

Berbiću, koji se tereti za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji, pritvor može trajati najduže dvije godine od potvrđivanja optužnice, odnosno do 14. svibnja 2022. ili do nove odluke Suda.

Optužnica tereti Berbića da je sredinom 2014. napustio BiH i otputovao u Tursku, odakle se ilegalno prebacio u Siriju te pridružio stranim paravojnim formacijama koje su djelovale u sklopu takozvanog ISIL-a.

Ališiću i Labidiju, koje optužnica tereti za ista krivična djela, također pritvor može trajati najduže dvije godine od potvrđivanja optužnice, točnije do 15. svibnja 2022. ili do nove sudske odluke.

Ališić je optužen da je krajem 2013. napustio BiH, doputovao u Tursku, odakle se ilegalno prebacio u Siriju, gdje se u okviru više formacija, na području gradova Rakka i Haritan, borio u strukturama ISIL-a.

Labidi se tereti da je sredinom 2014. godine, zajedno sa svojom obitelji, napustio teritorij BiH, otputovao u Tursku te ilegalno prešao granicu sa Sirijom, a istragom je utvrđeno da je 2016. bio u sastavu više oružanih formacija i sudjelovao u borbama na području gradova Rakka i Haritan.

Sud BiH je i Kasupoviću i Keseroviću, kojima su na teret stavljena ista krivična djela, produžio pritvor.

Armenu Dželki, koji je optužen za organiziranje terorističke grupe i ratovanje u Siriji, Sud BiH je ukinuo pritvor, u kojem se nalazio od prosinca 2019., i izrekao mu mjere zabrane, po prijedlogu njegove Odbrane.

Njih šestorica su s Muharemom Dunjićem, protiv kojeg Tužiteljstvo BiH i dalje vodi istragu za ratovanje u Siriji, u prosincu 2019. deportirani u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close