Izjave se temelje na izvješćima EU

Petir: Saudijska Arabija je počela širiti utjecaj u BiH još u ratu

Sve što je Mirijana Petir rekla se temelji na izvješćima EU
Vijesti / Terorizam | 30. 03. 2018. u 19:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnica Hrvatske demokratske zajednice u Parlamentu EU, Marijana Petir je uzburkala bh. javnost izjavom da se u Bosni i Hercegovini pojavljuje sve više mladih žena koje se pokrivaju hidžabom, te muškaraca koji puštaju brade i klanjaju kako bi dobili stipendije iz arapskih zemalja. Dodala je da niču vehabijska naselja na granici sa Hrvatskom, piše N1.

Znatan dio javnosti je osudio izjavu Petir. Među onima koji su reagirali na njenu izjavu su pojedini političari, ali i Komisija za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice u BiH.
Petir je u razgovoru sa reporterom N1, Zvonkom Komšićem obrazložila svoju izjavu.

Tvrdi da se ona temelji na izvještajima EU i NATO-a o stanju u BiH.



"Predstavnici EU i NATO-a su izrazili svoju zabrinutost situacijom u BiH na sjednici čija je tema bila sigurnost u BiH i na Kosovu. Procjena situacije se temelji na analizama, studijama i izvješćima."

Petir je objasnila i izjavu o vehabijskim  naseljima koja je uzburkala javnost.  

"Sve ono što sam rekla se temelji na izvješćima Parlamenta i Komisije EU o napretku BiH na njenom europskom putu. Važno je spomenuti izvješće Europskog parlamenta o utjecaju Saudijske Arabije, a ono je najnovije jer datira od kraja prošle godine. Naselja niču u cijeloj BiH, što govori izvješće Europske komisije. U izvješću se navodi da je potrebno postići međunarodne standarde u borbi protiv financiranja terorizma, ali i da je BiH pogođena radikalizacijom i povratkom boraca sa stranih ratišta."

Nešto slično je govorila predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović prije nekoliko mjeseci. Nju su demantirale nadležne sigurnosne službe u BiH, pa i ministar sigurnosti, Dragan Mektić.

"Ne znam na što se referirate. Ja govorim ono što je navedeno u izvješćima Europskog parlamenta i Komisije. Važno je spomenuti izvješće EUROPOL-a koje navodi bitno drugačije brojke koje sam ja navela. U njihovom izvješću se navodi da je iz regije otišlo od 800 do 900 boraca koji su otišli na strana ratišta, a da u tome prednjači borci iz BiH i Kosova. Za obratiti je pozornost na izvješće Parlamenta EU u kojem se navodi da Saudijska Arabija financira čak 245 dobrotvornih zaklada u BiH kako bi 'širile konzervativni islam u regiji'. Prema studiji je to razlog zašto postoji veliki broj ljudi koji odlaze na strana ratišta."

Novinari N1 televizije ponovili su riječi Petir da je rekla kako se u Bosni i Hercegovini pojavljuje sve više mladih žena koje se pokrivaju hidžabom, te muškaraca koji puštaju brade i klanjaju kako bi dobili stipendije iz arapskih zemalja. Upitali su je poziva li se u ovoj izjavi  na izvješće Europske komisije, te kada je posljednji put bila u BiH, budući da je stvarnost demantira.

"Žao mi je što niste pročitali izvješća koja sam Vam poslala. Politizirate ono što se ne bi trebalo politizirati. Činjenica je da Saudijska Arabija sa stotinama milijuna eura financira različite aktivnosti koje su ne samo vjerskog, već i obrazovnog karaktera. A sve je to u cilju širenja konzervativnog islama u regiji. Izvješća pokazuju da je Saudijska Arabija imala i ima snažan utjecaj u regiji, a on je počeo još u ratu. Dakle, cilj im je širiti njihovo tumačenje islama, a riječ je o političkom islamu. On je drugačiji u odnosu na onaj islam koji se oduvijek prakticirao u BiH. Daytonskim mirovnim sporazumom 1995. je dogovoreno da strani borci napuste BiH, ali se to nije desilo. Veliki broj njih je ostao u ruralnim krajevima u BiH. Nije Saudijska Arabija jedini donator, donatori su i Iran i Turska."

Cijeli intervju pročitajte ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close