Mehmed Tutmić

Osuđeni povratnik iz Sirije traži smanjenje kazne

Iz Suda BiH je potvrđeno da je povodom žalbe Tutmića 12. travnja zakazana sjednica pred Apelacijskim vijećem.
Vijesti / Terorizam | 07. 04. 2021. u 14:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / 

Mehmed Tutmić podnio je žalbu na jedinstvenu kaznu od pet godina i pet mjeseci zatvora koja mu je izrečena zbog ratovanja u Siriji i nedopuštenog  držanja oružja ili eksplozivnih materija.

Iz Suda BiH je potvrđeno da je povodom žalbe Tutmića 12. travnja zakazana sjednica pred Apelacijskim vijećem.

"U predmetu Mehmed Tutmić za 12. Travnja 2021. godine zakazana je sjednica povodom žalbe osuđenog na presudu donesenu u nepravom ponavljanju postupka, odnosno postupku izricanja jednistvene kazne zatvora za već ranije izrečene zatvorske kazne. Radi se o postupku obuhvaćanja kazne zatvora ovog suda i kazne zatvora izrečene presudom drugog krivičnog suda. Kako osuđeni nije zadovoljan izrečenom jedinstvenom kaznom izjavio je žalbu", odgovoreno je iz Suda BiH.

Državni sud je u svibnju 2017. pravomoćno osudio Tutmića na četiri godine zatvora jer je 17. srpnja 2013. vozilom, preko teritorija Srbije otputovao u Tursku odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom u namjeri da se bori na strani takozvane Islamske države.

Tamo je boravio sve do 11. kolovoza 2014., nakon čega se avionom vratio u Bosnu i Hercegovinu, prenosi BIRN.

Tutmić je prvenstveno bio optužen u predmetu "Damask" skupa s Enesom Mešićem i ostalima zbog organiziranja terorističke grupe, ali se nalazio u bijegu 14 mjeseci te je za njim bila raspisana tjeralica nakon što se nije odazivao na više poziva za izjašnjenje o krivnji pred Sudom BiH.

Po toj tjeralici je i uhićen u studenom 2016. godine.

Po okončanju postupka za terorizam u Državnom sudu, Tutmiću se za držanje oružja sudilo u zeničkom Općinskom sudu, gdje je u veljači 2020. osuđen na godinu i pol zatvora, a ovu odluku je u kolovozu 2020. potvrdio Kantonalni sud u Zenici, odbivši kao neosnovanu žalbu Obrane.

Kantonalno tužiteljstvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Tutmića je teretilo da je tijekom kolovoza 2016. godine u zeničkom mjestu Orahovica, u kući i pomoćnim objektima, držao automatsku pušku "kalašnjikov" i više od 800 komada municije, ručni raketni bacač i četiri granate, deset komada električnih detonatorskih kapisli, sedam komada sporogorećeg štapina, nekoliko trotilskih metaka, ručnu bombu te okvirove za municiju.

Oružje i municiju su, prema navodima optužnice, sredinom kolovoza 2016. pronašli i oduzeli službenici Policijske uprave Zenica prilikom pretresa objekata koji su rađeni po naredbi zeničkog Općinskog suda.

Kopirati
Drag cursor here to close