Sud BiH

Određen jednomjesečni pritvor za Edina Mehmediku i Harisa Špagu

Senad Dupovac, branitelj Harisa Špage, za BIRN BiH je kazao da je njegovom branjeniku i drugoosumnjičenom Mehmediki određen pritvor u trajanju od 30 dana.
Vijesti / Terorizam | 25. 01. 2021. u 12:56 BIRN Justice Report

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni sud odredio je jednomjesečni pritvor za Edina Mehmediku i Harisa Špagu, koji su uhićeni prošli tjedan po nalogu Odjela za terorizam zbog postojanja osnove sumnje da su počinili krivična djela neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, doznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Senad Dupovac, branitelj Harisa Špage, za BIRN BiH je kazao da je njegovom branjeniku i drugoosumnjičenom Mehmediki određen pritvor u trajanju od 30 dana.

Odvjetnik Dupovac je dodao da su se još dvije osobe predale, te da je i za njih određen pritvor u trajanju od mjesec dana.

Ranije je Tužiteljstvu BiH pritvor predložilo zbog opasnosti od bijega, opasnosti od ometanja istrage, prikrivanja dokaza i vršenja utjecaja na svjedoke ili sudionike, kao i da bi mogli djelo ponovo počiniti, “odnosno završiti započeto”. Tužiteljstvo je istaknulo bojazan od uznemirenja javnosti i građana u slučaju da Mehmedika i Špago ostanu na slobodi.

Iz Tužiteljstva je ranije bez navođenja imena priopćeno da provode opsežnu akciju i prikupljaju dokaze da su osobe koje su se ranije dovodile u vezu s radikaliziranim osobama, pribavile određenu količinu oružja i eksploziva, s namjerom da sredstva prokrijumčare u zemlje Europske unije, gdje bi bila korištena za izvršenje kriminogenih aktivnosti.

Na ročištu koje je održano u petak, 22. siječnja, odvjetnik Dupovac je rekao da je njegov branjenik u sudnicama proveo više od tri godine tijekom predmeta protiv Harisa Čauševića, koji je osuđen na 35 godina zatvora zbog terorističkog napada na Policijsku stanicu u Bugojnu, prilikom kojeg je ubijen policajac Tarik Ljubuškić. Tada je Špago oslobođen optužbi za pomaganje izvršiteljima napada.

Tužitelj Ćazim Hasanspahić je tada kazao da je “uhićena još jedna osoba, organizator nabavke, Fikret Berković na području Kladnja”.

Kopirati
Drag cursor here to close