potencijalne prijetnje

Njemačka Vlada: Na Balkanu postoji potencijalna prijetnja islamističke scene

Savezna vlada u Berlinu ne isključuje "potencijalne prijetnje pojedinaca i podgrupa iz islamističke scene" u BiH.
Vijesti / Terorizam | 25. 01. 2018. u 07:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Balkanu postoji potencijalna prijetnja islamističke scene, ocjenjuje njemačka Vlada.

U odgovorima njemačke Vlade na upitnik zastupničkog kluba Ljevice u Bundestagu, u koje DW ekskluzivno ima uvid, navodi se da Savezna vlada u Berlinu ne isključuje "potencijalne prijetnje pojedinaca i podgrupa iz islamističke scene" u BiH, te dodaje da postoje pojedinačni kontakti radikalnih islamista sa Balkana i onih iz Njemačke.

Savezna vlada, međutim, tvrdi da njemačka obavještajna služba BND nema konkretne indicije o jačanju islamističkih tendencija u BiH, čime donekle demantira izvještaj lista "Berliner Zeitung" koji je u studenom prošle godine, pozivajući se na sigurnosne krugove, javio da BND zbog islamističke prijetnje pojačano drži na oku Balkan, a posebno BiH.

Nakon ovog odgovora Vlade, ostaje prostora za spekulacije, jer se njemačka Vlada na taj način javno ne izjašnjava o novcu iz zemalja Arabijskog poluotoka kojim se navodno ciljano potiče vehabijska interpretacija islama na Balkanu, a također, ne želi objaviti saznanja o školovanju balkanskih imama u Turskoj i Saudijskoj Arabiji, te njihovoj djelatnosti na Balkanu, piše Srna.

Savezna vlada kao "posebno osjetljive" tretira podatke o broju boraca koji su se iz BiH i sa Kosova priključili džihadističkim grupacijama posljednjih godina.

Njemačka Vlada, ipak, otkriva zanimljivu procjenu da se borci sa Balkana nisu priključivali samo "Islamskoj državi" (njih 70 posto) i bivšem frontu "Al Nusra" (20 posto), već u 10 posto slučajeva i grupama pod zapovjedništvom Slobodne sirijske vojske koja se bori protiv Bašara al Asada.

U odgovorima se dodaje da je dokazano da se više boraca regrutira iz salafističkih sela u BiH poput Gornje Maoče, a njemačka Vlada to selo naziva "paradnim primjerom" i "mustrom" prema kojoj su u toj zemlji nikla i druga "mala naselja" čiji stanovnici svoj religijski i socijalni život orijentiraju prema "ranoislamskim navikama i običajima".

Sevim Dagdelen, iz zastupničkog kluba Ljevice, zadužena za vanjsku politiku, tvrdi da rastući broj nasilnih islamista na Balkanu ima ogromne posljedice po sigurnost u Njemačkoj.

"Nasuprot BND-u, Vlada pokušava da u javnosti smanji rastuću islamističku opasnost", kaže ona.

Kopirati
Drag cursor here to close