Sirija

Napad dronom: Ubijena dvojica bh. državljana koji su se borili za ISIL

Policijske agencije obaviještene da su stradali Ines Midžić i Naser Arnaut. Midžić prijetio vjerskim poglavarima u BiH. Pozivali balkanske selefije da truju i ubijaju nevjernike.
Vijesti / Terorizam | 11. 03. 2018. u 16:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Napad dronom

Dvojica bh. državljana koji su se borili pod zastavom ISIL-a ubijeni su u napadu dronom u Siriji, obaviještene su sigurnosne agencije u BiH.

Kako piše Žurnal, u pitanju su Naser Arnaut iz Sarajeva i Ines Midžić iz Bihaća. Obojica su stradali tijekom ožujka ove godine. Midžić je godinama slovio za jednog od najradikalnijih pripadnika ISIL-a sa područja Balkana. U svojim video porukama prijetio je vjerskim poglavarima u BiH, pozivao balkanske muslimane „da se bore tamo“, da „postavljaju eksploziv pod automobile nevjernika“, da „truju vodovode i u ubacuju otrov u piće“ uz poruku „neka crknu“.

U prosincu 2014. godine i autoru ovog teksta poslao je mail sa naslovom: „crknite od muke“.

„Evo, ovom porukom te želim obradovati i tvoje nadređene i sve one koji se bore protiv nas uzaludno, da još nisam šehidio. Molim Allaha da me uskoro počasti šehadetom. Pozivam te da se pokaješ i i primiš islam ili ćeš uskoro ti i tvoji vladajući tamo, uz dozvolu našeg Gospodara, biti pod našim nogama“, zaprijetio je Midžić u mailu, za kojeg su sigurnosne agencije utvrdile da je poslat sa teritorije Sirije.

Ines Midžić je osoba koja je u Siriji imala nadimak Sallahaddin Al Bosni. Pojavio se u nekoliko propagandnih videa ISIL-a gdje poziva braću iz BiH da „učine hidžru u Islamsku državu“.

„Midžića sam upoznao u gradu Haritanu, početkom 2014. godine. Kako sam čuo za njega, prije mog dolaska bio je kod nekih Arapa sa kojima je išao u borbe i na straže. Nakon toga je prešao kod Gorana Pavlovića. Prilikom mog boravka na straži od 5 mjeseci, on je privremeno dolazio tu sa Goranom. Oženjen je i žena mu je iz Bosne. Poznat mi je kao osoba koja se voli hvalisati, fotografirati i snimati, te to objavljivati na Internetu. Mislim da se neće vratiti u Bosnu, a trenutno je u Raki“, izjavio je nakon povratka iz Sirije jedan od zaštićenih svjedoka Tužiteljstva BiH.

Za drugim ubijenim teroristom iz BiH, Naserom Arnautom, sredinom 2016. godine raspisana je Interpolova tjeralica. Prema policijskim izvorima, on je u Siriju otišao 2013. godine.

„Nasera Arnauta sam prvi put vidio 2013. godine u gradu  Haritanu. Bio je u vojnoj jedinici sa Arapima, a zatim je prešao u jedinicu Gorana Pavlovića. Oženio se kćerkom Asima Šaćirija iz Srbije, a još se oženio jednom Arapkinjom. Poslije raspada jedinice Gorana Pavlovića otišao je u civilnu policiju u Mimbidžu. Znam da je bio ranjen u avionskom napadu na Kobane“, izjavio je inspektorima SIPA-e  u ljeto 2016. godine jedan od bivših ratnika ISIL-a.

Kopirati
Drag cursor here to close