Napad

Najmanje dvoje ubijenih u Beču

Načelnik bečke policije Gerhard Puerstl potvrdio je na konferenciji za novinare da je ubijen jedan prolaznik te da se u bolnici nalazi 15 osoba, od kojih je sedmero teže ozlijeđeno.
Vijesti / Terorizam | 03. 11. 2020. u 06:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje dvije osobe, među kojima napadač, ubijene su u simultanim terorističkim napadima u ponedjeljak navečer u središtu Beča, objavilo je austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova, piše Hina.

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer rekao je televiziji ORF da se radilo o više napadača koji su otvorili vatru na šest lokacija blizu središnje bečke sinagoge.

Policija je blokirala područje i traga za više napadača koji su još u bijegu. Jedan od njih ubijen je u sukobu s policijom. Druga žrtva je civil. U obračunu je teško ranjen i policajac.

Nehammer pozvao je građane Beča da u utorak ostanu kod kuće, a škole će zbog aktualne opasnosti od terorista također ostati zatvorene.

"Ostanite kod kuće i izbjegavajte središte grada", pozvao je građane Nehammer na izvanrednoj konferenciji za tisak u ministarstvu unutarnjih poslova.

Rekao je da je jedan terorist ubijen te da se još "najmanje jedan" nalazi u bijegu. Ubijeni terorist, ustanovljeno je, na sebi nije imao prsluk s eksplozivnom napravom kao što se sumnjalo.

Osim policajaca, situaciju u središtu grada trenutačno osigurava 150 pripadnika specijalne jedinice Austrijske vojske.

"Ovu tešku situaciju možemo prevladati zajednički, budemo li se ponašali disciplinirano", rekao je austrijski ministar unutarnjih poslova.

Načelnik bečke policije Gerhard Puerstl potvrdio je na konferenciji za novinare da je ubijen jedan prolaznik te da se u bolnici nalazi 15 osoba, od kojih je sedmero teže ozlijeđeno.

Šef bečke hitne pomoći Rainer Gottwald rekao je za javni servis ORF da je kod ozlijeđenih osoba riječ o prostrijelnim ranama te o jednoj ubodnoj.

Među ranjenima je i jedan policajac čiji život više nije u opasnosti.

Bečki gradonačelnik Michael Ludwig objasnio je za austrijsku TV postaju "oe24" da trenutačno nije jasna pozadina ovog terorističkog napada. "U ovom trenutku ne želim sudjelovati u nagađanjima", rekao je Ludwig.

Dodao je da nije poznato koliko je bilo počinitelja napada. "Mjesta na kojima su izvršeni napadi na prolaznike relativno su blizu pa je moguće da se radi o samo dva počinitelja", zaključio je bečki gradonačelnik.

Ista TV postaja javlja, pozivajući se na jednu američku internetsku stranicu koja prati aktivnosti islamističkih grupacija, kako se na jednom od portala koje koriste islamisti pojavilo pismo u kojemu stoji da je teroristički napad u Beču "kazna Austriji za sudjelovanje u vojnim misijama u Iraku i Siriji".

 

Kopirati
Drag cursor here to close