Suđenje Božiću

Na laptopu pronađene upute kako napraviti bombu u maminoj kuhinji

Mladen Stupar kazao je kako vještačio mobilne telefone i laptop koji su oduzeti od Maksima Božića, kao i telefone i laptop koji su oduzeti…
Vijesti / Terorizam | 07. 02. 2019. u 14:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za planiranje i pripremanje terorističkog napada, forenzički analitičar računalnih sustava ispričao je da je na jednom od računala oduzetom od optuženih pronađen file koji pristavlja upute za pravljenje bombi.

Mladen Stupar kazao je kako vještačio mobilne telefone i laptop koji su oduzeti od Maksima Božića, kao i telefone i laptop koji su oduzeti prilikom pretresa prostorija u kojima su se nalazili Božić i Edin Hastor.

Nebitne stranice

''Što se tiče mobilnih telefona na njima nisu pronađeni fileovi veličanja terorističkih organizacija'', kazao je Stupar, prenio je Birn.

Istaknuo je da su na Božićevom laptopu pronađeni sadržaji koji su pregledavani a koji se mogu dovesti u vezu s djelom. Neki od sadržaja koji su obilježeni i vještačeni odnose se na mučenja i ubijanja koja su vršili pripadnici vojske Bašara al Assada u Siriji.

Obrana je prigovarala na relevantnost ovih snimki.

''Ovo su stranice koje može gledati bilo tko. Apsolutno su nebitne za pravnu kvalifikaciju djela'', kazala je Džama Hasanagić, braniteljica optuženog Božića.

Tužitelj Ćazim Hasanspahić kazao je da se sadržajem koji je posjećivao optuženi pokazuje namjera, plan izvršenja i motiv, te je Sud BiH prihvatio prezentaciju tih sadržaja.

Vještak je kazao da je u svom nalazu i mišljenju obilježio i pretrage na internetu među kojima su Al Qaida, Assadovi kerovi, Islamska država, Assadovi muče u zatvoru, Nusret Imamović i Nedžad Balkan Assad.

Kuhinja Mudžahida

Božić je optužen da je planirao i pripremao nabavku sredstava te poduzimao druge radnje kako bi izvršio napad na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Sarajevu i zgradu Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Hastor je, prema optužnici, u ožujku 2018. osigurao prostorije vlastite obiteljske kuće, gdje su, za potrebe izvršenja Božićevog planiranog čina, pohranili nelegalno nabavljeno oružje, ubojita sredstva, municiju i vojnu opremu.

Vještak je govoreći o predmetima koje je vještačio, a pronađeni su prilikom pretresa prostorija koje su koristili Božić i Hastor istaknuo da je na laptopu našao file koji predstavlja upute za pravljenje bombi pod nazivom ''‘Kuhinja Mudžahida’ – Kako napraviti bombu u maminoj kuhinji'' u kojem se na deset stranica objašnjava kako napraviti bombe.

Na ovom suđenju je prikazano i više fotografija Božića i Hastora pored zastave tzv. Islamske države.

Na ovo ročište je pristupio i vještak Aleksandar Čarkić, koji je, kako je kazao tužitelj Hasanspahić vještačio drogu koja je pronađena 4. srpnja 2017. godine u Božićevom stanu u Tuzli. Hasanspahić je istaknuo da nalaz ovog vještaka nije izravno vezan za djelo za koje se Božiću sudu pred Sudom BiH, te je nakon protivljenja Obrana tužitelj odustao od njegovog saslušanja.

Kopirati
Drag cursor here to close