Dunić

Bh. ISIL-ovac sklopio sporazum o priznanju krivice

Dunić je jedan od sedmorice državljana BiH koji su u prosincu 2019. deportirani iz Sirije u BiH nakon što su zarobljeni.
Vijesti / Terorizam | 18. 06. 2020. u 19:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obrana Muharema Dunića, optuženog za pridruživanje terorističkoj organizaciji, postigla je sporazum sa Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine o priznanju krivice, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Senad Dupovac, Dunićev branitelj.

Dupovac je naglasio da je Dunić prihvatio kaznu zatvora u rasponu od tri do tri i po godine zatvora, a Sud BiH će sporazum koji je Dunić postigao sa Tužiteljstvom BiH razmatrati u utorak 23. lipnja.

Dunićev odvjetnik je rekao da je predložena sankcija niža od one koja je uobičajna jer “imaju dokazi u spisu da je Dunić više od dvije godine radio u bolnici dok je bio u Siriji i da je određeni period bio na straži, odnosno nije išao na ratišta, kao i to da se nije eksponirao u smislu nekakvih neprimjerenih poruka od tamo”.

Naglasio je da je Dunić izrazio žaljenje i kajanje.

''Raspon između tri i tri i po godine Tužiteljstvo je prihvatilo, mada je Obrana tražila da se raspon smanji na dvije i po, odnosno da bude od dvije i po do tri godine, međutim oni nisu htjeli ispod tri zato što je tri zakonski minimum u tom konktekstu. Vidjet ćemo hoće li Sud prihvatiti sporazum ili ne. Po meni, s obzirom na dokaze koji postoje koji su vezani za optuženog, osobito olakšavajuće prirode, pogotovo taj angažman u bolnici, mislim da ne bi trebalo biti problema'', kazao je Dupovac.

Dunića optužnica tereti da je u kolovozu 2014. otišao za Siriju iz Austrije, gdje je boravio na privremenom radu, i pridružio se ISIL-u. Sud BiH je optužnicu potvrdio 12. lipnja 2020. godine.

Dunić je jedan od sedmorice državljana BiH koji su u prosincu 2019. deportirani iz Sirije u BiH nakon što su zarobljeni. Nekoliko drugih iz ove grupe također je najavilo zaključivanje sporazuma o priznanju krivice.

Kopirati
Drag cursor here to close