Poravio se?

Mevlid Jašarević želi ranije izaći iz zatvora

Prema navodima Avaza, Jašareviću ide u prilog dobro vladanje u zatvoru, a do sada nije napravio nijedan prekršaj zbog čega bi bio kažnjavan.
Vijesti / Terorizam | 20. 07. 2019. u 14:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Terorist Mevlid Jašarević, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog napada na Veleposlanstvo SAD u Sarajevu, za šest mjeseci steći će zakonsko pravo da podnese zahtjev za uvjetni otpust, piše Dnevni avaz.

Prema navodima Avaza, Jašareviću ide u prilog dobro vladanje u zatvoru, a do sada nije napravio nijedan prekršaj zbog čega bi bio kažnjavan.

"Svjesni smo da je osuđen za terorizam, da je riječ o teškom krivičnom djelu, ali to ga ne sprečava da tražimo otpust. To je njegovo zakonsko pravo", ispričao je Avazov sugovornik, koji redovno posjećuje Jašarevića u zatvoru.

Jašarević, nekadašnji pripadnik vehabijske zajednice u BiH, nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, a do sada je odslužio skoro sedam godina.

Zakon mu jamči da s odsluženih sedam i pol godina može da traži otpust. Samo mali prekršaj vraća ga zatvor, prenosi Srna.

Avaz navodi da Jašarević više nema radikalne stavove zbog kojih je i napao Veleposlanstvo SAD i ranio policajca, a više se ne druži ni s pripadnicima vehabijske zajednice u BiH.

"Ima bradu, ali nije velika, tzv. vehabijska kovrčava brada. On se skroz povukao. Čita knjige i crta. Najvažnije je da je sačuvao brak i obitelj. Žena ga s djecom svaka dva mjeseca posjećuje u Zenici", rekao je sugovornik Avaza.

 

Jašarević je pravosnažno osuđen krajem 2012. godine zbog napada na američko veleposlanstvo 28. listopada 2011.

On je tada ispalio 105 metaka i teško ranio pripadnika policije Mirsada Velića, koji je radio na osiguranju veleposlanstva.

Prvobitno je bio osuđen na 18 godina, ali mu je kasnije kazna preinačena.

Kopirati
Drag cursor here to close