Solidarnost

Međureligijsko vijeće BiH osuđuje terorizam u svijetu

Članovi Skupštine MRV-a osudili učestale terorističke napade u svijetu
Vijesti / Terorizam | 30. 04. 2019. u 14:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR MRV / S konferencije

Članovi Skupštine Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine najoštrije su osudili učestale terorističke napade u svijetu.  

''Mi, članovi Skupštine Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, zgroženi terorističkim napadima u Pittsburgu i San Diegu (SAD), na Novom Zelandu i Šri Lanki, ovim najstrože osuđujemo ove terorističke napade i sve druge terorističke napade u svijetu. Izražavamo svoju solidarnost sa svim žrtvama i pozdravljamo napore vjerskih lidera u pogođenim državama da svojim zajedničkim akcijama dovedu vjernike do zajedništva.

Posebno nas brine činjenica da su ovi napadi potaknuti vjerskom mržnjom i netolerancijom drugog i drugačijeg,  protiv čega se Međureligijsko vijeće u BiH intenzivno bori već 22 godine'', navedeno je u zajedničkoj osudi članova Skupštine Međureligijskog vijeća BiH.

''Zabrinjava nas rastuća zloupotreba vjere u cilju radikalizacije pojedinaca i društava širom planete. Zločini počinjeni u ime Boga su zločini protiv samog Boga! Terorizam nema vjeru, naciju ili geografski položaj, oni su zlo protiv kojega se moramo boriti svi zajedno'', navedeno je također.  

Članovi Skupštine apeliraju međunarodnim i domaćim institucijama da zaštite ljudska prava i ne dopuste da terorizam postane naša svakodnevica, stoji u zajedničkom tekstu članova Skupštine - Jakoba Fincija, predsjednika Židovske zajednice BiH i predsjednika Međureligijskog vijeća BiH, Husejina ef. Smajića, zamjenika reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, Hrizostoma, mitropolita dabrobosanskog i Vinka Puljića, nadbiskupa vrhbosanskog.

Kopirati
Drag cursor here to close