Srpska

Lukač najavio ozbiljno opremanje MUP-a

Smatra da ne treba biti naivan i misliti da sutra neki terorista opet neće u BiH počiniti teroristički akt...
Vijesti / Terorizam | 09. 05. 2020. u 09:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je MUP Srpske izvukao pouku iz terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku koji se dogodio krajem travnja 2015. godine, nakon čega je počeo da se oprema i organizira na sasvim drugačiji način, da bi bio efikasan u borbi protiv svih vrsta ugrožavanja policije i građana, naročito terorizma.

Treba vremena i novca

"Naši policajci su u trenutku napada na Policijsku stanicu u Zvorniku imali oružje staro 30 ili 40 godina, koje nije bilo čak ni funkcionalno. Policajcu koji je tada počeo pucati na teroristu zakovao se pištolj, bio je ranjen, moglo je biti još mrtvih da naša jedinica nije intervenirala i neutralizirala teroristu", naveo je Lukač za ATV.

Naglasio je kako je nakon toga počelo ozbiljno opremanje MUP-a, koje još traje.

"Treba vremena i novca da bi policija imala na raspolaganju sve što joj treba za izvršavanje kompleksnih zadataka, naročito kada je riječ terorističkim aktima", rekao je Lukač za ATV.

Istaknuo da svaki policajac u Srpskoj mora biti opremljen na zadovoljavajući način i u skladu s europskim standardima, odnosno da posjeduje i kratko i dugo naoružanje koje može biti efikasno u borbi protiv svih vrsta ugrožavanje policije i građana, naročito u borbi protiv terorista.

Lukač je naveo da su sve jedinice koje su transformisane u Žandarmeriju opremljene suvremenim naoružanjem, novim pištoljima i puškama različitog kalibra i namjene i mogu da se suprotstave u borbi protiv potencijalnih terorista.

"Naša specijalna antiteroristička jedinica je maksimalno opremljena svim sredstvima i naoružanjem, imaju na raspolaganju više pištolja, automatskog i snajperskog oružja upravo za bilo koju vrstu borbe s teroristima ili onima koji na bilo koji način mogu ugroziti naše građane", rekao je Lukač.

Kako bi se Jašarević 'proveo' u Banja Luci

Navodi da primjedbe na to što MUP radi kada je riječ o opremanju imaju određeni političari iz Sarajeva, bez obzira na to što nikada nije rekao da federalni MUP, ili bilo koji kantonalni, ne treba nabavtii određeno oružje, uniforme i drugu opremu.

"Smatram da bilo koji policajac u BiH treba biti adekvatno opremljen i naoružan i spreman da izvrši svoje zadatke, da može da zaštiti svoj, ali i živote građana ako je potrebno. Nikada neću biti protiv toga da se oprema policija bilo gdje u BiH, ali, s druge strane, uvijek imate primjedbi kada to radi MUP Srpske", rekao je Lukač, prenosi Srna.

Smatra da ne treba biti naivan i misliti da sutra neki terorista opet neće u BiH počiniti teroristički akt jer je, kako je podsjetio, veliki broj onih koji su iz BiH otišli na strana ratišta, mnogi su se vratili, neki oko sebe i dalje okupljaju ljude koji mogu uzeti pušku i početi da pucaju na građane Srpske i BiH.

Komentarišući slučaj Mevlida Jašarevića, koji je 2011. godine pucao iz automatskog oružja na Veleposlanstvo SAD u Sarajevu više od 40 minuta, Lukač je rekao da je uvjeren da u Banja Luci niko ne bi mogao pucati sat vremena, a da ne dobije adekvatan odgovor za veoma kratko vrijeme.

Kopirati
Drag cursor here to close