20 godina misterije

Koja je politika 'oslobodila' i zaštitila zloglasnog teroristu u BiH?

Zatvorsku kaznu izdržavao je u Zenici ali je nakon tučnjave s jednim osuđenikom prebačen u Sarajevo odakle je pobjegao…
Vijesti / Terorizam | 03. 10. 2019. u 10:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošlo je 20 godina otkad je iz Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo pobjegao opasni kriminalac i terorist, Francuz Lionel Dumont, a sve okolnosti ovog bijega ni nakon toliko godina još nisu razriješene, piše Dnevni avaz.

''Njega je politika pustila'', uvjeren je i danas jedan od istražitelja, smatrajući da pojedinci u najmoćnijim političkim strukturama nisu htjeli da Dumont bude odveden na saslušanje u Francusku zbog svega što je znao o događanjima u BiH.

Dumont je, podsjeća Avaz, sa svojim suradnikom Mouloudom Boughelanom osuđen u Zenici na 20 godina zatvora zbog pljačke benzinske crpke u zeničkom naselju Raspotočje 1997. godine, gdje je jedan policajac ubijen, te zbog napada na prodavaonicu oružja Autotech u Zenici kada je smrtno stradao čuvar objekta.

On je bio i vođa ''Bande iz Rubea'', skupine kriminalaca optuženih za niz bombaških napada u Lilleu 1996. godine. Poslije suočavanja s optužbama boravio je u BiH, gdje je 1997. godine uhićen nakon dvostruke pljačke u Zenici. pronađen je u stanu koji je bio u vlasništvu MUP-a BiH.

Zatvorsku kaznu izdržavao je u Zenici ali je nakon tučnjave s jednim osuđenikom prebačen u Sarajevo odakle je pobjegao nekoliko dana prije nego što je trebao biti izručen Francuskoj.

Iz sarajevskog zatvora pobjegao je s 20-ogodišnjim Edinom Džihanom uvečer 26. svibnja 1999. dok je straža gledala prijenos finala Kupa prvaka između Bayerna i Manchester Uniteda.

LIONEL DUMONT HAMZA, BJEGUNAC

U UTORAK POPODNE, 1. JUNA 1999., AGENTI federalne policije su u zenickoj kaznioni preuzeli Moulouda Boughelanea ( Mevludina Bugelana), zvanog Suljo (29), Francuza alzirskog porijekla, koji je u zenickom Kantonalnom sudu 16. jula 1997. godine osudjen zbog razbojnistva na 20 godina zatvora.

Dumont i Džihan su te noći prošli kroz kuhinju, koja je, mimo pravila, bila otključana. Željezne rešetke su presjekli nevjerojatnije aparatom koji je dostavljen izvana te se prebacili u dio koji pripada sudskim institucijama. Prema ovoj službenoj verziji, u prostorijama Suda u prizemlju zgrade skinuli su rešetke s prozora, a potom jednostavno išetali u sporednu ulicu. Džihan i Dumont pobjegli su na područje Republike Srpske. Tri dana kasnije, Džihan je uhićenu Sarajevu, a četiri godine kasnije Dumont u Njemačkoj.

Dumont je u sarajevskom zatvoru imao izvjesnu slobodu. Telefonirao je, primao posjete i pričao na francuskom jeziku s određenim osobama a da to nije snimano niti je ikada prilikom posjeta bio prisutan prevoditelj, navodi Avaz.

Godinama kasnije sumnjalo se da je upravo na taj način organizirao svoj bijeg. Osim toga, utvrđeno je da Dumont i Džihan nisu mogli sami izvesti ovakav bijeg te da su imali pomagače iznutra.

''Trebalo bi im duže vremena da isjeku rešetke u zatvoru, a bili bi i bučni. To je moralo ranije biti pripremljeno, odnosno prerezano. U svakom bijegu iz zatvora imate pomagače izvana i unutar zatvora. Džihan mu je vjerojatno trebao jer je poznavao Sarajevo, dok Dumont nije dobro poznavao ovaj teritorij te ne bi znao kuda krenuti nakon bijega'', navodi Avaz izjave ''poznavatelja ovog događaja''.

Sarajevske novine ističu kako službena istraga nikada nije utvrdila tko su ostali pomagali Francuzova bijega.

Lionel Dumont alisa Bilal ili Hamza rođen je 29. siječnja 1971. godine u Francuskoj. Bio je dobrovoljac francuske vojske te je sudjelovao u trupama UN-a u akcijama u Somaliji. Navodi se kako je prešao na islam te se 1993. vratio u Francusku pa je u Parizu podnio zahtjev za angažman u nekoj humanitarnoj organizaciji u BiH gdje dolazi u svibnju 1994. Do kraja 1995. godine bio je, pod imenom Abu Hamza, pripadnik brigade El Mudžahih u Zenici. Tijekom druge polovine 1995. godine sudjeluje u borbama u teslićkom i vozuićkom kraju. Početkom 1996. godine se ženi i živi u Zavidovićima pa u jednom selu kod Travnika. Neposredno prije bijega iz Sarajeva, njegov je brak poništen.

Do rujna 2003. živio je u Japanu sa suprugom Njemicom,a prema pisanju japanskih medija u srpnju 2002. godine infiltrirao se u Japan sa zadatkom da oformi mrežu Al Qaide. Nakon Japana, Dumont je kratko boravio u Maleziji a potom u Njemačku gdje će biti uhićen 2003. godine. Nakon uhićenja, bit će izručen Francuskoj gdje je 2001. godine u odsustvu osuđen na doživotnu robiju zbog planiranja terorističkog napada na sudionike summita G7 u ovoj zemlji 1996. godine, napada na policijsku postaju, kao i za oružanu pljačku te niz bombaških napada. Ponovno mu je suđeno u Francuskoj te je osuđen na 30 godina zatvora.  

Kopirati
Drag cursor here to close