Odbio potpis

Izetbegović odbio suradnju s Amerikom?

Realizacijom memoranduma BiH bi bio omogućen i pristup informacijama u bazama podataka, kojih trenutno nema.
Vijesti / Terorizam | 22. 10. 2018. u 09:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović spriječio je potpisivanje memoranduma o razumijevanju između BiH i SAD o razmjeni podataka u vezi sa sigurnosnim provjerama o terorizmu, tvrdi Dnevni avaz.

Kako navode sarajevske novine, Izetbegović je na uobičajenom konzultativnome sastanku, koji prethodi svakoj sjednici Predsjedništva BiH, odbio dati suglasnost da se taj memorandum uvrsti kao točka dnevnog reda jedne od nedavnih sjednica.

Navodno je Izetbegović svoj stav pravdao time da se zalaže za potpisivanje sporazuma o ovom pitanju više nego memoranduma, ali pravi razlozi zbog kojih se usprotivio donošenju ovog izuzetno značajnog dokumenta za BiH i dalje su nepoznati, prenosi RTRS.

Ministarstvo sigurnosti BiH, koje je memorandum uputilo u proceduru, nije službeno obaviješteno o razlozima zbog kojih nije došlo ni do razmatranja memoranduma u Predsjedništvu BiH.

Prema tvrdnjama izvora Dnevnog avaza iz te institucije, ovo je prvi put da se netko od dužnosnika usprotivio donošenju ovakvog akta.

''Potpisivanjem i realizacijom ovog memoranduma trebala je dodatno biti unaprijeđena borba protiv terorizma u BiH kroz sigurnu razmjenu tajnih podataka važnih za prevenciju i borbu protiv terorizma, ali i drugih oblika međunarodnog kriminala'', navodi Avazov izvor.

Realizacijom memoranduma BiH bi bio omogućen i pristup informacijama u bazama podataka, kojih trenutno nema. Konkretno, kada bi netko, na primjer, iz Јemena rezervirao avionsku kartu za BiH, sigurnosni organi BiH bi veoma brzo nakon toga imali podatak je li ta osoba sigurnosno zanimljiva i na što je potrebno obratiti pažnju.

''To je jedna od neprocjenjivih koristi koju bi BiH imala da je Izetbegović dao u Predsjedništvu suglasnost na taj dokument'', navodi list.

Avaz ističe i da je Izetbegović odbijanjem ovog memoranduma spriječio i znatna ulaganja u određene projekte i obuke i opremanja domaćih policijskih agencija, a što je neophodno za kvalitetnu borbu protiv terorizma.

Također, na ovaj način onemogućeno je i sigurnosnim snagama BiH da koriste kapacitete koje nude agencije za provođenje zakona SAD u borbi protiv terorizma.

Kopirati
Drag cursor here to close