Priznanje

Iranci tvrde: Sulejmani je sudjelovao u ratu u BiH

Nakon Sulejmanijeve smrti, iranski konzervativni klerici i režimski mediji od Sulejmanija pokušavaju stvoriti "mučenika" koji je stradao radi vjere
Vijesti / Terorizam | 31. 01. 2020. u 16:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iranski general i šef jedinice Quds Qasem Sulejmani ubijen je u zračnom udaru američkih snaga u Bagdadu. Smrt generala šokirala je Irance, ali i ostatak svijeta. Očekivalo se kako bi moglo doći i do rata između SAD-a i Irana.

Nakon Sulejmanijeve smrti, iranski konzervativni klerici i režimski mediji od Sulejmanija pokušavaju stvoriti "mučenika" koji je stradao radi vjere, piše direktno.hr.

Jedan dio kampanje prorežimskih snaga, pogotovo poluslužbene Fars novinske agencije, je u opisivanju izvora i operacija djelovanja Sulejmanijevih Quds snaga. Podsjećamo, Quds snage predstavljaju dio Revolucionarne garde, koja predstavlja glavnu snagu režima u Teheranu. Konkretno, Quds snage su snage koje obavljaju specijalne operacije u inozemstvu, a proslavile su se ratom protiv Islamske države u Iraku i Siriji.

Fars agencija je tako nedavno u dvodijelnom izvještaju pisala o "borcima bez granica", kako ih je nazvao Ajatolah Ali Khamenei. U izvještaju se također nalaze podaci o nizu tajnih operacija koje Iran nikada u povijesti nije službeno priznao.

Među državama koje se spominju je i Bosna i Hercegovina, prenosi Radio Slobodna Europa.

Tako je u ratu u BiH jedinica Quds sudjelovala u svojoj prvoj ozbiljnoj bitci, piše Fars.

Sulejmanijeve jedinice igrale su važnu ulogu u naoružavanju i obučavanju "muslimanskih" boraca u Bosni i Hercegovini, stvorili su također infrastrukturu koja je omogućila logističku potporu u transferu i organiziranju dobroljavaca iz raznih islamskih država.

"Ta infrastruktura je također koristila prebacivanju boraca iz Bosne i Hecegovine u Iran kako bi se obučavali", stoji u izvještaju agencije Fars.

Fars nadalje piše kako su Quds jedinice prvo sudjelovale u Afganistanu '80-ih godina kada su obučavali mudžahedinske borce koji su se borili protiv Sovjeta.

Nakon toga su sudjelovali i u sukobima u Iraku, Libanonu, Gazi, Siriji i drugim državama, piše Dnevnik.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close